Jak doma v kuchyni používat miso?

Tento dotaz se nám pravidelně opakuje a odpověď by mohla zajímat i Vás - Jak mám to miso vlastně použít doma při vaření?

 

Správná a logická otázka.

 

Miso pasty u nás nejsou ještě běžnou součástí každé kuchyně a ne každý měl možnost miso vyzkoušet. My jsme přesvědčeni o tom, že dokonalá kombinace chuti, zdravotní prospěšnosti a jednoduchosti přípravy toto brzy změní. 

 

A přispět k tomu chceme jak tím, že vyrábíme kvalitní miso z lokálních surovin, tak tím, že budeme vysvětlovat a ukazovat jak na to a doufat, že mu dáte šanci i Vy!.

 

 

 

Jak tedy můžete použít miso u Vás doma?

 

 

  1. Jako polévkový základ
    Nejtypičější použití na světě. Prostě jako bujón, který zalejete vodou a přidáte další suroviny jako nudle, zeleninu, tofu či mořské řasy. Naše miso je nepasterované, tak dává smysl zvážit vmíchání misa až do vody s 60°C a méně, kdy jsou enzymy z koji stále aktivní. Pokud se rozhodnete miso vařit, chuť bude stále skvělá a spoustu zdraví prospěšných látek (prebiotika, vláknina, vitamíny, minerály, betaglukany, polyaminy, ...) si dopřejete i tak.

       
  2. Místo maggi 
    Přidat jednu lžičku misa do talíře s polévkou (jakoukoliv) přímo na stole. Rozmíchat a tím dosolit i dochutit najednou.

  3. Místo soli 
    Misem se dá perfektně solit. Do smažených vajíček, do špenátu, do omáčky, do pomazánky, … Vlastně kdekoliv. Navíc jde o sůl, která prošla fermentací a dle studií (odkazy máme na webu) je zdravotně prospěšnější, než sůl běžně používaná.

  4. Jako nápoj, třeba místo kafe 
    Japonci miso zalévají pouze horkou (ne vařící) vodou a pijí jako my například kávu. Zejména ráno. Jde o řídkou formu jednoduché miso polévky a když vyzkoušíte, objevíte zajímavou alternativu k pauzičce na čaj a na kafe. A když budete v Japonsku, dejte si tento nápoj na ulici přímo z automatu.

  5. Jako majonézu 
    Přesněji miso-majonézu. Stačí miso smíchat 1:2 s majolkou a novou, neotřelou a velmi chutnou směs třeba k masu máte připravenu.

  6. A samozřejmě, miso můžete použít jako tajnou ingredienci do všech vašich oblíbených receptů, vyrobit si miso máslo, marinovat v misu maso a podobně. Věřte, že receptů najdete na internetu hodně (mimo jiné taky na našich stránkách)

 

Věříme, že tyto jednoduché tipy Vám pomohou objevit kouzlo misa ve Vaší kuchyni. Nemusíte se bát experimentovat – miso je velmi všestranná ingredience a těžko s ní něco pokazíte. Začněte pomalu, s menšími množstvími, a postupně si najdete svůj oblíbený způsob použití.

 

Náš tip na závěr: Pokud jste miso ještě nikdy neochutnali, doporučujeme začít s naší cenově zvýhodněnou degustační sadou misa. Jednoduše si tak vyzkoušíte různé chutě a objevíte, která Vám nejvíce vyhovuje. Zda jemné světlé či tmavší prozrálé, zda klasické sójové, či lokální hrachové...

 

Pamatujte – miso není jen japonská specialita. Je to tisíciletími prověřený způsob, jak udělat jídlo chutnější, zdravější a stravitelnější. A my jsme přesvědčeni, že si své místo najde i v české kuchyni.

 

Budeme upřímně rádi, když našim produktům dáte šanci. Nebudete litovat.