o octech
Produktová řada našich octů nestojí přímo na Koji, ale souvisí s tradicí jak českou, tak japonskou. Na propojení koji a octů, které se nabízí, brzy ovšem také dojde. Octy se po staletí používaly nejen jako konzervant, ale také se smíchané s vodou pily jako osvěžující nápoj zejména v horkých dnech. A na tuto tradici se snažíme navázat. Chceme nabídnout vysoce kvalitní octy pro každé použití.
A protože je vyrábíme původní orleánskou metodou, kdy v dubových sudech zrají více než rok, jsou to pro nás svým způsobem PRAocty. Praocty z Čech.
Vyrábíme je z medoviny. Tedy z medu, který rozkvasíme na velmi chutnou "burčákovou" medovinu. Tu následně přeléváme do poctivých dubových sudů, kde bakterie rodu Acetobacter postupně stráví alkohol, který přeměňují na kyselinu octovou. A protože se tento proces děje pomalu a pod vrstvou celulózy (tzv. octové matky) neuniká tak z octů chuť ani aroma, jak to známe z levných průmyslově vyráběných octů.
Naše octy mají v kuchyni skutečně široké uplatnění do zálivek salátů, na nakládání ovoce či zeleniny, umí doplnit chuť masa, hodí se do některých polévek a omáček, ale třeba i do míchaných nealko nápojů či do zmrzliny. A proto si myslíme, že si zaslouží různé chuťové varianty. Jak je naším zvykem, experimentujeme a v octech macerujeme ovoce, bylinky nebo třeba česnek.
Kromě standardních druhů octů máme čas od času speciální šarže v závislosti na sezónní dostupnosti surovin, jako například bezový ocet, který je na pití s vodou vážně výborný a v létě více než dobře nahradí sladké sirupy.