o polévkách
Miso polévky od Kojibakers kombinují fantastickou chuť a tradici asijské kuchyně se západní poptávkou po kvalitním a rychle připraveném jídlu. Jídlu, které si připravíte do pěti minut doma, v kanceláři nebo na cestách v přírodě a nemusíte ustoupit ani o krok od požadavků na kvalitu toho, co jíte.
Původ misa (a miso polévek) je v Japonsku nebo ještě přesněji ve staré Číně a používá se přes 2.000 let. Je oblíbené pro svoji chuť, trvanlivost a prospěšnost pro tělo. Základem jeho výroby je fermentace pomocí ušlechtilé plísně Koji (Aspergillus oryzae, česky Kropidlák rýžový).
Díky Koji získá směs až neuvěřitelné množství různých enzymů, které jsou katalyzátory nejrůznějších biochemických reakcí. Během měsíců kvašení v našich sudech pomáhají štěpit složité bílkoviny, tuky a sacharidy na jednoduché, pro tělo lehce stravitelné látky.
A jako bonus misu přidávají skvělou chuť umami. Tzv. pátou chuť, kterou svět gastronomie v posledních letech objevuje. Japonci si lžíci misa zalévají horkou vodou a pijí ráno stejně jako my třeba kávu.
Naše miso polévka vzniká smícháním vlastního misa (kvašené luštěninové pasty plné enzymů) s jinou surovinou tak, aby byla polévka bohatší a chuťově rozmanitější. A Vy si tak můžete pouhým rozmícháním lžíce miso polévky v horké (ne vařící) vodě připravit fajn snídani, svačinu nebo třeba lehčí oběd.
Na začátek vyzkoušejte jednu polévkovou lžíci na cca 3 dl vody. Pokud bude polévka moc slabá, přijdete miso polévku, pokud bude moc slaná, přidejte vodu.
Doporučujeme vodu o teplotě 60°C, abyste uchovali maximum cenných enzymů. Pokud Vám jde hlavně o chuť, teplotou se trápit nemusíte. I tak pro své tělo díky prebiotickým vlastnostem misa, minerálům a vitamínům učiníte hodně.
Pokud hledáte hodně vydatné jídlo, doporučujeme zalít vroucí vodou nejdříve kuskus nebo nudle, nechat pár minut zchladnout a poté rozmíchat lžíci Vaší oblíbené miso polévky. Příprava je na 5 minut a zvládnete ji s varnou konvicí nebo termoskou.
Za koncept miso polévky vděčíme do jisté míry období Covidu. To jsme totiž neplánovaně spustili eshop a hledali produkt, kterému budou lidé rozumět. Samotné miso je stále přeci jenom trochu neznámé, ale polévce rozumíme všichni. Na začátku jsme přišli se směsí se sušenými houbami shiitake, s kimchi, s pečenou cibulí a pečeným česnekem. Odezva na ně byla skvělá a tak jsme na podzim 2020 výrobu rozšířili ještě o zelnou, červenou (s kvašenou červenou řepou a červeným zelím), chilli a miso polévku v třemi druhy mořských řas, která se blíží i díky použitému sójovému misu japonské verzi. V roce 2022 jsme do sbírky přidali ještě miso polévku kari a houbovou s českými hřiby, liškami a žampióny.
Výběr je tak již slušný a rozšiřujeme i možnosti toho, co si do polévek přidat, pro ještě vydatnější jídlo. Ať již to jsou tradiční či netradiční verze kuskusů, čistě pšeničné nudle v bio kvalitě a bez konzervantů nebo netradiční luštěninové nudle. To vše pro instantní použití po zalití vroucí vodou bez nutnosti vaření. Miso polévky od Kojibakers Vám tak s trochou nadsázky nabízejí fastfood stravování bez kompromisů.