Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že v letním období neexpedujeme v pátek, abychom se vyhnuli situaci, že Vaše balíčky zbytečně leží celý víkend v autech nebo skladech dopravců při vysokých teplotách. Prakticky to znamená, že zásilky na dobírku nebo uhrazené od pondělí do čtvrtka 12:00 odchází ještě tentýž den s doručením následujícího dne. Později přijaté objednávky jsou vyřízeny během víkendu a odchází v pondělí s doručením v úterý. Děkujeme za pochopení a Vaši stálou přízeň

O nás

Kdo stojí za Kojibakers?

Jsem Milan, táta od čtyř dětí, vysloužilý IT manažer a krom jiného také praktik tradiční čínské medicíny, kterého společně Honzou, spoluvlastníkem Kojibakers, před časem pohltil svojí dokonalostí a zároveň jednoduchostí svět ušlechtilé plísně Koji (Aspergillus oryzae). Ta je známá již několik tisíc let s prapůvodem ve staré Číně a s mistrovstvím používaná v Japonsku, odkud zejména čerpáme inspiraci.

Věříme, že tato unikátní „banka enzymů“ má co nabídnout nejen v Asii, ale i zde v našich podmínkách, a že nemusí přinášet chuť a stravitelnost jen tradiční sóji a rýži, ale také třeba lokálnímu ječmenu, hrachu nebo jáhlám.

Mám štěstí na skvělý tým lidí kolem sebe a společně se snažíme obohatit váš jídelníček o chuť umami a nabídnout nové možnosti, jak si hrát v kuchyni – ať už je to v top restauraci, doma nebo i na cestách či v práci.

kojibakers_boss

 

A jak se to vlastně stalo?

Tenhle projekt vznikl dost neplánovaně a rychle. Myšlenka vznikla na akupunkturním lehátku, kam za mnou chodil jeden ze sousedů, jako poděkování nosil miso a vyprávěl o tom, jak se vyrábí. Způsobem jemu vlastním mě nadchl a, protože jsem zrovna končil své mnohaleté manažerské působení a hledal něco, co mi bude dávat větší smysl, nabídl jsem mu společné podnikání. Prostě to zkusit, vyjít s něčím na trh a dle reakce zákazníků se rozhodnout jak dál. Třetím do party se stal můj bývalý kolega z práce, který projektu pomohl zejména finančně, ale také po technické a administrativní stránce. Bez ani jednoho z nás by Kojibakers nevznikli a každý přinesl do projektu něco zásadního a nepostradatelného.

Slovo dalo slovo, na sklonku roku 2019 jsme si oběhali všechna potřebná povolení a od ledna 2020 si pronajali na pár hodin měsíčně provozovnu v Dobřichovicích. Začali jsme plesnivět rýži, vyrábět dobroty, objíždět restaurace a těšili se ze zajímavé odezvy. Když z dálek dorazil virus a restaurace měly úplně jiné starosti, spustili jsme eshop, facebook, instagram a začali prodávat přímo zákazníkům. Bez praxe v oboru a bez zkušeností, ale zato s nadšením.

A dařilo se. Pronajatá provozovna nám byla brzy malá a po čtyřech měsících jsme se stěhovali do Hořovic, kde jsme mohli výrobu teprve seriózně rozjet. Rozjela se však nejenom výroba, ale i vztahy s naším společníkem, který Kojibakers nečekaně ze dne na den opustil.
Ve výrobě jsem zůstal sám a tehdy, v září 2020, nechybělo mnoho, aby to byl konec příběhu.. Honzova podpora a nadšení pro věc bylo ale silnější než všechny překážky a klacky pod nohama. Povedlo se mi najít správné lidi a postupem času vybudovat super tým. Podařilo se rozšířit výrobu o nové druhy miso polévek a další typy misa. Ale hlavně našim zákazníkům víc a víc chutnalo, začali o nás mluvit a doporučovat nás. Zůstáváme velmi vděční těmto prvním nadšencům a odvážlivcům, co nám každou objednávkou způsobovali čirou radost a dodávali sílu a chuť do další práce. Což platí stále.

V Hořovicích jsme vydrželi do podzimu 2021, kdy tam už doslova nebylo pro všudypřítomné kvasící sudy k hnutí. Koupili jsme bývalou hospodu k Otročiněvsi, malé vesnici v křivoklátských lesích, a přebudovali ji k obrazu svému. Máme již po všech stránkách prostor a svobodu. Jsme ve svém a děláme, co nás baví, naplňuje a dává smysl. Neplánujeme, neženeme se bezhlavě kupředu, ale také nelenošíme a děláme to nejlepší, co umíme. Jsme vnitřně spokojení a věříme, že se to odráží i v našich produktech. Jestli to tak je nebo není, můžete hodnotit jen vy, naši zákazníci, a nikdo jiný.

kojibakers_team

 

Poznámka pod čarou...

I když to možná zní jako pohádka, ani nám se nevyhnula řada problémů včetně těch nejvíc nepříjemných v osobní rovině. Udělali jsme vždy maximum pro jejich řešení po stránce lidské, právní i ekonomické, abychom se dál mohli soustředit jen na práci, co dává smysl. Bohužel tento přístup není vlastní všem. I když nás některé komentáře a chování mrzí, nereagujeme na lži a polopravdy na sociálních sítích, ani se nenecháváme zatahovat do očerňování kohokoliv před zákazníky a obchodními partnery. Těm, kteří mají otazníky a chtějí si udělat vlastní názor, kdykoliv věnujeme čas.

Prostor si najdeme i na všechny, které svět koji zaujal a chtějí se o něm dozvědět víc. Ať už jste profi kuchař nebo nadšený zákazník, napište či zavolejte a domluvte si u nás návštěvu s exkurzí do výroby. Ukážeme vám, jak koji roste, jak se zakládá miso, jaké používáme suroviny, vysvětlíme principy fermentace a uděláme i malou ochutnávku.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení