O nás
Kdo stojí za Kojibakers?
Jsem Milan, táta od čtyř dětí, vysloužilý IT manažer a krom jiného také praktik tradiční čínské medicíny, kterého společně Honzou, spoluvlastníkem Kojibakers, před časem pohltil svojí dokonalostí a zároveň jednoduchostí svět ušlechtilé plísně Koji (Aspergillus oryzae). Ta je známá již několik tisíc let s prapůvodem ve staré Číně a s mistrovstvím používaná v Japonsku, odkud zejména čerpáme inspiraci.
Věříme, že tato unikátní „banka enzymů“ má co nabídnout nejen v Asii, ale i zde v našich podmínkách, a že nemusí přinášet chuť a stravitelnost jen tradiční sóji a rýži, ale také třeba lokálnímu ječmenu, hrachu nebo jáhlám.
Mám štěstí na skvělý tým lidí kolem sebe a společně se snažíme obohatit váš jídelníček o chuť umami a nabídnout nové možnosti, jak si hrát v kuchyni – ať už je to v top restauraci, doma nebo i na cestách či v práci.
A jak se to vlastně stalo?
Tenhle projekt vznikl dost neplánovaně a rychle. Myšlenka vznikla na akupunkturním lehátku, kam za mnou chodil jeden ze sousedů, jako poděkování nosil miso a vyprávěl o tom, jak se vyrábí. Způsobem jemu vlastním mě nadchl a, protože jsem zrovna končil své mnohaleté manažerské působení a hledal něco, co mi bude dávat větší smysl, nabídl jsem mu společné podnikání. Prostě to zkusit, vyjít s něčím na trh a dle reakce zákazníků se rozhodnout jak dál. Třetím do party se stal můj bývalý kolega z práce, který projektu pomohl zejména finančně, ale také po technické a administrativní stránce. Bez ani jednoho z nás by Kojibakers nevznikli a každý přinesl do projektu něco zásadního a nepostradatelného.
Slovo dalo slovo, na sklonku roku 2019 jsme si oběhali všechna potřebná povolení a od ledna 2020 si pronajali na pár hodin měsíčně provozovnu v Dobřichovicích. Začali jsme plesnivět rýži, vyrábět dobroty, objíždět restaurace a těšili se ze zajímavé odezvy. Když z dálek dorazil virus a restaurace měly úplně jiné starosti, spustili jsme eshop, facebook, instagram a začali prodávat přímo zákazníkům. Bez praxe v oboru a bez zkušeností, ale zato s nadšením.
A dařilo se. Pronajatá provozovna nám byla brzy malá a po čtyřech měsících jsme se stěhovali do Hořovic, kde jsme mohli výrobu teprve seriózně rozjet. Rozjela se však nejenom výroba, ale i vztahy s naším společníkem, který Kojibakers nečekaně ze dne na den opustil.
Ve výrobě jsem zůstal sám a tehdy, v září 2020, nechybělo mnoho, aby to byl konec příběhu.. Honzova podpora a nadšení pro věc bylo ale silnější než všechny překážky a klacky pod nohama. Povedlo se mi najít správné lidi a postupem času vybudovat super tým. Podařilo se rozšířit výrobu o nové druhy miso polévek a další typy misa. Ale hlavně našim zákazníkům víc a víc chutnalo, začali o nás mluvit a doporučovat nás. Zůstáváme velmi vděční těmto prvním nadšencům a odvážlivcům, co nám každou objednávkou způsobovali čirou radost a dodávali sílu a chuť do další práce. Což platí stále.
V Hořovicích jsme vydrželi do podzimu 2021, kdy tam už doslova nebylo pro všudypřítomné kvasící sudy k hnutí. Koupili jsme bývalou hospodu k Otročiněvsi, malé vesnici v křivoklátských lesích, a přebudovali ji k obrazu svému. Máme již po všech stránkách prostor a svobodu. Jsme ve svém a děláme, co nás baví, naplňuje a dává smysl. Neplánujeme, neženeme se bezhlavě kupředu, ale také nelenošíme a děláme to nejlepší, co umíme. Jsme vnitřně spokojení a věříme, že se to odráží i v našich produktech. Jestli to tak je nebo není, můžete hodnotit jen vy, naši zákazníci, a nikdo jiný.
Poznámka pod čarou...
I když to možná zní jako pohádka, ani nám se nevyhnula řada problémů včetně těch nejvíc nepříjemných v osobní rovině. Udělali jsme vždy maximum pro jejich řešení po stránce lidské, právní i ekonomické, abychom se dál mohli soustředit jen na práci, co dává smysl. Bohužel tento přístup není vlastní všem. I když nás některé komentáře a chování mrzí, nereagujeme na lži a polopravdy na sociálních sítích, ani se nenecháváme zatahovat do očerňování kohokoliv před zákazníky a obchodními partnery. Těm, kteří mají otazníky a chtějí si udělat vlastní názor, kdykoliv věnujeme čas.
Prostor si najdeme i na všechny, které svět koji zaujal a chtějí se o něm dozvědět víc. Ať už jste profi kuchař nebo nadšený zákazník, napište či zavolejte a domluvte si u nás návštěvu s exkurzí do výroby. Ukážeme vám, jak koji roste, jak se zakládá miso, jaké používáme suroviny, vysvětlíme principy fermentace a uděláme i malou ochutnávku.