O nás

Inspirováni úžasnou historií a rozmanitostí potravin vyrobených pomocí plísně koji (Aspergillus Oryzae) s odhodláním, nadšením a letitými zkušenostmi produkujeme v Česku komekoji, miso, shiokoji, tamari, komezu a sake kasu.

Vyrábíme a kvasíme výhradně přírodními postupy. Přednostně z evropských surovin. Bez přidané chemie. Striktně za studena bez tepelné akcelerace.

 
Jak se to stalo...

Tenhle projekt vznikl dost neplánovaně a rychle. Vše začalo na podzim 2019. Vašek chodil k Milanovi (oba žijí ve stejné vesnici na Berounsku) na akupunkturu. A jak tak ležel hodiny s jehličkami na lehátku, povídali si ti dva o všem možném.

Vašek, dlouholetý kameraman České televize, milovník Japonska, původní včelař, kovář, keramik, zdravotník, stavař, fotograf a otec dvou dětí na domácím vzdělávání, měl spoustu velmi zajímavých témat. Nejzajímavější byla ale dlouholetá praxe s výrobou produktů z Koji a domácích octů. I proto, že je Milanovi nosil výměnou za akupunkturní dýchánky.

Milan, praktik čínské medicíny, školitel, kouč, cestovatel, otec čtyř dětí, ale také provozní ředitel  stohlavé IT firmy, který se rozhodl skončit po dlouhých letech ve světě vrcholového managementu a zvažoval, jak a kudy se v profesním životě vydá dál.

Třetím do party je Honza, který většinu času žije tisíce kilometrů daleko a který se nadchl se stejnou intenzitou, projektu pomohl finančně a zastává neocenitelnou roli kibice a přítele na telefonu.

Slovo dalo slovo, na sklonku roku 2019 si oběhali všechna potřebná povolení a od ledna 2020 si pronajali na pár hodin měsíčně provozovnu v Dobřichovicích. Začali plesnivět rýži, vyrábět dobroty, objíždět restaurace a těšili se ze zajímavé odezvy. Když z dálek dorazil virus a restaurace měly úplně jiné starosti, založili eshop, facebook, instagram a začali prodávat přímo zákazníkům. Bez praxe v oboru a bez zkušeností, ale zato s nadšením. Odměnou jim je mimo jiné i vlastní provozovna v Hořovicích, kam se od května stěhují a kde svoji výrobu mohou teprve pořádně rozjet...

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.