o enzymatických potravinách a doplňcích stravy
Koji (Aspergillus oryzae) je z mnoha pohledů unikátní ušlechtilá plíseň. Po stovky let se používá zejména pro fermentaci misa, sójových omáček, shiokoji, saké a dalších úžasných produktů. Koji chce jako každý organismus žít a rozmnožovat se. Dělá to (zjednodušeně) tak, že ve svém prostředí vytváří množství enzymů a dalších sloučenin, které jí umožní dostupný energetický zdroj rozložit a využít pro vlastní růst. A protože není jisté, jestli poroste na rýži, luštěnině nebo jinde, má v zásobě širokou paletu takových látek. Koji je navíc specifická tím, že neprodukuje mykotoxiny a je tak naprosto bezpečná i pro využití člověkem, což se o většině plísní říct nedá.
My jsme se do ní před pár lety zamilovali a učíme se s ní vycházet. Její růst zastavujeme přesně v době, kdy všechny ty skvělé látky vyprodukuje, a o něco dříve, než je stačí použít. Tak trochu sobecky si je necháváme a používáme pro fermentaci. S Koji tedy už roky pracujeme, experimentujeme, ale také ji studujeme. Dnes už i ve spolupráci s laboratořemi a výzkumnými ústavy.
V rámci seznamování s fascinujícími studiemi, co vše koji produkuje za látky, jak prospěšné umí být našemu tělu a jak velkou roli hrají v moderním přístupu k našemu zdraví, nám v hlavách utkvěly dvě myšlenky
- Tohle všechno my přece umíme vypěstovat!
- Jak tyto poklady z Koji využít i mimo klasické fermentované výrobky?
A výsledkem tohoto procesu jsou enzymatické potraviny a enzymatické doplňky stravy.
Široký koncept založený na myšlence vyrábět z komekoji koncentrovaný extrakt těch nejhodnotnějších složek a ten potom přidávat do potravin, které k výrobě ani k přípravě nepotřebují teplotu vyšší než 60°C. Do potravin, které jsme zvyklí snídat či svačit a můžeme tak lehce a nenásilně posílit své tělo a zejména pak svůj střevní mikrobiom.
A co že tedy ten "zázračný" koji extrakt obsahuje?
Je toho vážně mnoho a máme štěstí, že jsme součástí projektů, které využití koji mapují na vědecké úrovni. Pro jednoduchost to ale rozdělíme do těchto skupin.
- enzymy
- trávící enzymy (proteázy, lipázy, amylázy) napomáhají trávení potravin, zvyšuje dostupnost živin, zajišťují tak jejich lepší stravitelnost a šetří energii těla
- catalasa hraje klíčovou roli při detoxikaci a ochraně buněk před oxidačním stresem a poškozením DNA (rozkládá peroxidové radikály)
- cellulasa zlepšuje trávení vlákniny, která má vliv na zvýšení dostupnosti některých živin jako je např. beta-karoten (provitamín A)
- beta-glucanasa napomáhá trávení betaglukanu, zvyšuje jeho dostupnost a vstřebatelnost, což může zlepšit trávení potravin, které ho obsahují
- xylanasa je enzym katalyzující rozklad xylanu, což je složitý polysacharid nacházející se v rostlinných vláknech (např. v celozrnných obilovinách), čímž se (spolu se zvýšenou dostupností vlákniny) zlepšuje vstřebatelnost vitamínu K a některých vitamínů skupiny B
- inulinasa a její vliv na rozklad rozklad inulinu vede k produkci prebiotických metabolitů jako jsou krátkořetězcové mastné kyseliny (SCFA), které mají prospěšné účinky na zdraví střev a působí protizánětlivě
- prebiotika
- prebiotika (zejména oligosacharidy) jsou tou správnou potravou pro mikrobiální kultury, podporují růst a činnost prospěšných bakterií ve střevním traktu, nejsou trávena v tenkém střevě, ale slouží jako potrava pro zdravé bakterie v tlustém střevě, pomáhají udržovat zdravý střevní mikrobiom a mají pozitivní vliv na trávení a imunitní systém
- postbiotika
- postbiotikum je přípravek z neživých mikroorganismů a/nebo jejich složek, který přináší zdravotní prospěch
- podobně jako probiotika mohou postbiotika působit i na jiná místa v těle než na střeva, například na vaginální trakt nebo kůži
- ačkoli je výzkum postbiotik stále poměrně nový a omezený, inaktivované složky živých mikrobů mohou být ve skutečnosti částečně zodpovědné za některé zdravotní účinky, které připisujeme probiotikům, jako je rozvoj a regulace imunitního systému a jejich podpora zdravé mikrobioty
- vláknina
- separovaná vláknina z rýže jako vedlejší efekt procesu extrakce z komekoji
- další cenné látky
- polyaminy (agmatin, putrescin, spermidin regulující zkracování telomer a mající přímý vliv na stárnutí organismu)
- betaglukany
- kyselina kojová
- biotin
- koji glycosylceramid
- kyselina ferulová
No uznejte, neměly by naše potraviny, které každý den jíme, obsahovat i tyhle poklady? My jsme přesvědčeni, že ano.
A proto v naší nabídce již najdete enzymatické cereální kaše v praktických sáčcích o jedné porci pro rychlou a zdravou snídani a enzymatické ovocné tyčinky, třeba na svačinu nebo jako rychlé doplnění energie na cestách.
Naprostým unikátem na trhu je také doplněk stravy the Essence of Koji. Tento preparát vzniká výhradně z naší vlastní produkce a to pouze z rýže a námi kultivované plísně koji. Nejde o průmyslovou výrobu v rámci žádného farmaceutického koncernu, přípravek je bio, vegan a bez alergenů.
Vzhledem k tomu, že jde o čístě přírodní preparát, který neobsahuje žádné přidané látky a je vyráběn tradičním způsobem bez tlaku na efektivitu produkce konkrétních složek, je obsah aktivních enzymů nižší než u léčiv a doplňků stravy zaměřených primárně na enzymoterapii - naopak obsahuje velmi široký komplex metabolitů aspergillus oryzae a kromě přímo využitelných funkčních enzymů a dalších prospěšných látek mají přínosný efekt i jejich neaktivní fragmenty, které mají modulační funkci při stimulaci fyziologické sekrece těchto látek v tkáních.
Enzymy umožňují a urychlují fyziologické procesy v těle. Mají schopnost podpořit chemické reakce tím, že snižují potřebnou aktivační energii, a ty tak mohou proběhnout rychleji, za nižší teploty a potřebné energie. Díky enzymům může tělo účinně zpracovávat potravu, regenerovat tkáně a podporovat další žádoucí procesy.
Enzymatické doplňky stravy se používají nejčastěji k urychlení hojení po úrazech, zmírňují bolest a otoky. Oblíbené jsou ze stejných důvodů i ve stomatologii a plastické chirurgii. Vhodné jsou však i k podpoře léčení různých zánětů (záněty dýchacích cest, gynekologické záněty, záněty močových cest a prostaty,...) a pro posílení imunity.