o enzymatických potravinách

Koji (Aspergillus oryzae) je z mnoha pohledů unikátní ušlechtilá plíseň. Po stovky let se používá zejména pro fermentaci misa, sójových omáček, shiokoji, saké a dalších úžasných produktů. Koji chce jako každý organismus žít a rozmnožovat se. Dělá to (zjednodušeně) tak, že ve svém prostředí vytváří množství enzymů a dalších sloučenin, které jí umožní dostupný energetický zdroj rozložit a využít pro vlastní růst. A protože není jisté, jestli poroste na rýži, luštěnině nebo jinde, má v zásobě širokou paletu takových látek. Koji je navíc specifická tím, že neprodukuje mykotoxiny a je tak naprosto bezpečná i pro využití člověkem, což se o většině plísní říct nedá.

My jsme se do ní před pár lety zamilovali a učíme se s ní vycházet. Její růst zastavujeme přesně v době, kdy všechny ty skvělé látky vyprodukuje, a o něco dříve, než je stačí použít. Tak trochu sobecky si je necháváme a používáme pro fermentaci. S Koji tedy už roky pracujeme, experimentujeme, ale také ji studujeme. Dnes už i ve spolupráci s laboratořemi a výzkumnými ústavy.

V rámci seznamování s fascinujícími studiemi, co vše koji produkuje za látky, jak prospěšné umí být našemu tělu a jak velkou roli hrají v moderním přístupu k našemu zdraví, nám v hlavách utkvěly dvě myšlenky

  • Tohle všechno my přece umíme vypěstovat!
  • Jak tyto poklady z Koji využít i mimo klasické fermentované výrobky?

A výsledkem tohoto procesu jsou enzymatické potraviny.

Široký koncept založený na myšlence vyrábět z komekoji koncentrovaný extrakt těch nejhodnotnějších složek a ten potom přidávat do potravin, které k výrobě ani k přípravě nepotřebují teplotu vyšší než 60°C. Do potravin, které jsme zvyklí snídat či svačit a můžeme tak lehce a nenásilně posílit své tělo a zejména pak svůj střevní mikrobiom.

A co že tedy ten "zázračný" koji extrakt obsahuje?

Je toho vážně mnoho a máme štěstí, že jsme součástí projektů, které využití koji mapují na vědecké úrovni. Pro jednoduchost to ale rozdělíme do těchto skupin.

  • enzymy
    • trávící enzymy (proteázy, lipázy, amylázy) napomáhají trávení potravin, zvyšuje dostupnost živin, zajišťují tak jejich lepší stravitelnost a šetří energii těla
    • catalasa hraje klíčovou roli při detoxikaci a ochraně buněk před oxidačním stresem a poškozením DNA (rozkládá peroxidové radikály)
    • cellulasa zlepšuje trávení vlákniny, která má vliv na zvýšení dostupnosti některých živin jako je např. beta-karoten (provitamín A)
    • beta-glucanasa napomáhá trávení betaglukanu, zvyšuje jeho dostupnost a vstřebatelnost, což může zlepšit trávení potravin, které ho obsahují
    • xylanasa je enzym katalyzující rozklad xylanu, což je složitý polysacharid nacházející se v rostlinných vláknech (např. v celozrnných obilovinách), čímž se (spolu se zvýšenou dostupností vlákniny) zlepšuje vstřebatelnost vitamínu K a některých vitamínů skupiny B
    • inulinasa a její vliv na rozklad rozklad inulinu vede k produkci prebiotických metabolitů jako jsou krátkořetězcové mastné kyseliny (SCFA), které mají prospěšné účinky na zdraví střev a působí protizánětlivě
  • prebiotika
    • prebiotika (zejména oligosacharidy) jsou tou správnou potravou pro mikrobiální kultury, podporují růst a činnost prospěšných bakterií ve střevním traktu, nejsou trávena v tenkém střevě, ale slouží jako potrava pro zdravé bakterie v tlustém střevě, pomáhají udržovat zdravý střevní mikrobiom a mají pozitivní vliv na trávení a imunitní systém
  • postbiotika
    • postbiotikum je přípravek z neživých mikroorganismů a/nebo jejich složek, který přináší zdravotní prospěch
    • podobně jako probiotika mohou postbiotika působit i na jiná místa v těle než na střeva, například na vaginální trakt nebo kůži
    • ačkoli je výzkum postbiotik stále poměrně nový a omezený, inaktivované složky živých mikrobů mohou být ve skutečnosti částečně zodpovědné za některé zdravotní účinky, které připisujeme probiotikům, jako je rozvoj a regulace imunitního systému a jejich podpora zdravé mikrobioty
  • vláknina
    • separovaná vláknina z rýže jako vedlejší efekt procesu extrakce z komekoji
  • další cenné látky
    • polyaminy (agmatin, putrescin, spermidin regulující zkracování telomer a mající přímý vliv na stárnutí organismu)
    • betaglukany
    • kyselina kojová
    • biotin
    • koji glycosylceramid
    • kyselina ferulová

extract1extract2extract3extract4

No uznejte, neměly by naše potraviny, které každý den jíme, obsahovat i tyhle poklady? My jsme přesvědčeni, že ano.

A proto v naší nabídce již najdete enzymatické cereální kaše v praktických sáčcích o jedné porci pro rychlou a zdravou snídani a enzymatické ovocné tyčinky, třeba na svačinu nebo jako rychlé doplnění energie na cestách.

Zpět do obchodu