o nás
Milujeme jednoduchost, kvalitu a chuť potravin, které mají svůj původ v Japonsku a k jejichž výrobě se používá Koji - ušlechtilá plíseň, která jako nástroj fermentace dokáže přetvořit i ty nejobyčejnější suroviny na doslova chuťové zázraky.
Inspirováni touto dávnou tradicí vyrábíme v České republice z lokálních surovin miso pasty, miso polévky, tamari, shiokoji, octy a další skvělé věci tak, aby zapadly do evropské kuchyně. Jak domácí, tak gastronomické.
Jsme Milan, Honza a tým skvělých lidí okolo nás.
Vše začalo studiem tradiční čínské medicíny, vyhořením na manažerských pozicích a setkáním s Václavem, který v domácích podmínkách miso vyráběl. S ním jsme se na konci roku 2019 pustili do společného projektu s cílem dodávat skvělé suroviny pro nejlepší restaurace u nás.
Jaro 2020 naši snahu v podstatě z nouze nasměrovalo na koncové zákazníky, eshop a koncept předpřipravených miso polévek. K tomu nás záhy nečekaně ze dne na den opustil Václav, který svůj podíl následně prodal. I když jsme si to takhle původně nepředstavovali, bylo to ve finále to nejlepší, co se mohlo stát. Postavili jsme tým úžasných lidí, uvedli jsme nové produkty, dostali se do povědomí širší veřejnosti a téměř jsme nestíhali vyrábět.
Na podzim roku 2021 jsme se přestěhovali do vlastních prostor a vybudovali novou provozovnu v krásném prostředí na Křivoklátsku, abychom mohli výrobu dále rozšiřovat. Jak co do objemů, tak do produktové šířky, protože nejroztodivnější experimenty a alchymie nových chutí je základem, na kterém v Kojibakers stavíme.
V roce 2022 se vrátily restaurace v čele s michelinským Fieldem a otevřely se další možnosti včetně těch exportních. To vše znamenalo významnou profesionalizaci výroby včetně mezinárodních certifikací, které jsme zvládli se zachováním našich základních hodnot a přístupu.
Na jaře 2023 máme první příležitost představit naši značku na evropské úrovni jak retailovému segmentu na Biofachu v Norimberku tak i tomu gastronomickému na Salón Gourmets v Madridu. Nabrané zkušenosti a zpětná vazba předčily naše očekávání. Teď už víme, že máme co nabídnout i za hranicemi a potvrzují do desítky kontaktů od prodejců, distributorů i technologických firem během celého roku. Podzimní vývoj tyto naše snahy potvrzuje, prezentujeme naši produkci v řadě špičkových evropských restaurací, realizujeme první velkoobchodní objednávky a naše knowhow a zkušenosti zajímají i nadnárodní potravinářské společnosti.
Zůstáváme ale věrni i naší největší radosti, kterou je vývoj nových produktů. Neúnavně ladíme postupy fermentace houbových garumů a zakládáme další a další sudy, které přinesou na jaře 2024 určitě nejedno příjemné překvapení.
Samostatnou kapitolou je pak dlouhodobý projekt zaměřený na vývoj enzymatických potravin. Tento zcela nový segment úžasně kombinuje potravinářské řemeslo a vědu. Podílíme se na vývoji laboratorních postupů extrakce toho nejlepšího, co koji umí vyprodukovat, a věříme, že během nasledujícího roku budeme schopni nabídnout revoluční produkt v podobě enzymatického extraktu, pomocí kterého lze konvenčním potravinám otevřít zcela nové možnosti v oblasti podpory střevního mikrobiomu a celkové podpory organismu. Pilotním počinem v tomto ohledu jsou enzymatické cereální kaše, na které navážeme na počátku příštího roku řadou enzymatických ovocných tyčinek.
Stále nás to baví. Vlastně čím dál víc.
Stále se obklopujeme fajn lidmi. Možná stále lepšími.
A stále jsme neslevili z kvality surovin ani našich výrobků. Právě naopak.
2014
první seznámení s misem (studium Tradiční čínské medicíny), objev umami chuti
2015 – 2018
experimentování s misem v kuchyni, ale příliš nám nechutná
2019
objev domácí výroby koji a misa, studium, fascinace "světem koji"
listopad 2019
vznik značky Kojibakers a výroba pod firmou ST Sigma s.r.o.
leden 2020
pronájem sdílené provozovny v Dobřichovicích, první produkty a skvělá odezva z gastro segmentu
jaro 2020
covid, lockdown, všechno je jinak, spouštíme eshop
květen 2020
stěhování do provozovny v Hořovicích
srpen 2020
opouští nás jeden ze zakladatelů
podzim 2020
první zaměstnanci a zvyšování prodejů, místy až překotný růst, experimenty s koji a nové produkty
jaro 2021
dozrávají první medové octy
říjen 2021
stěhování do vlastní provozovny v Otročiněvsi na Křivoklátsku
jaro 2022
návrat gastro segmentu
2022
profesionalizace fungování firmy, certifikace BIO, Vegan, Kosher, přípravy na IFS
únor 2023
Biofach 2023 Norimberk (první zahraniční veletrh)
duben 2023
Salón Gourmets Madrid (seznámení s evropskou gastro scénou)
červenec 2023
účast na Biohacking Expo při festivalu Colours of Ostrava
léto/podzim 2023
přicházíme s konceptem enzymatických potravin a podílíme se na vývoji metod laboratorní extrakce enzymů a dalších prospěšných látek z koji rýže
září 2023
dozrávají první houbové garumy a participujeme na vydání českého překladu knihy KOJI Alchemy
listopad 2023
první palety zboží odchází zahraničním distributorům a prodejcům
Zajímá-li Vás náš příběh do ještě většího detailu, dočtete se mnohem více v naší ročence.
Také si můžete přečíst, co o nás napsali v médiích.