Amazake je tradiční japonská kaše nebo také nápoj, když výsledek více zředíte. Existuje spousta receptů a v Japonsku jej vaří maminky malým dětem stejně jako si ho můžete koupit v automatu na ulici. Zkuste si Amazake uvařit sami a udělat si velmi zdravý a přirozeně nasládlý dezert. Chuť, kterou tak vykouzlíte, bude ve vaší kuchyni výjimečná.
Co budete potřebovat?
- 200 g uvařené rýže jakéhokoliv typu,
- 100 g čerstvé nebo sušené komekoji
- špetku soli
- troubu či rýžovar, pokud máte
Jak postupovat?
- Rýži uvařte a na cca 60°C vychladnout nechejte.
- Rýži s komekoji promíchejte. Špetkou soli osolte.
- Do rýžovaru či trouby vložte (trouba by cca 60°C umět udržet měla)
- Zhruba 6 hodin (můžete i víc) nechte enzymy pracovat. Enzym amyláza má při této teplotě nejlepší štěpící výkon. Při nižších teplotách pracuje pomaleji, při vyšších se zničí.
Správným výsledkem by měla být polotekutá ultra slaďoučká kaše, kterou buď sníte ihned jen tak nebo dochutíte ovocem a kořením a sníte zatepla. Můžete i ohřát na 75 °C (pasterizovat) a ve skleničkách uložit do lednice na později. Výsledný krém totiž můžete použít i jako pudink, náplň do palačinek, do dortů, jako jogurt, zmrzlinu nebo ho jen zředíte vodou, rozmixujete a (nejen) vaše děti překvapíte sladkým a zdravým nápojem.