Amazake

Amazake je tradiční japonská kaše nebo také nápoj, když výsledek více zředíte. Existuje spousta receptů a v Japonsku jej vaří maminky malým dětem stejně jako si ho můžete koupit v automatu na ulici. Zkuste si Amazake uvařit sami a udělat si velmi zdravý a přirozeně nasládlý dezert. Chuť, kterou tak vykouzlíte, bude ve vaší kuchyni výjimečná.

amazake_1

Co budete potřebovat?

  • 200 g uvařené rýže jakéhokoliv typu,
  • 100 g čerstvé nebo sušené komekoji
  • špetku soli
  • troubu či rýžovar, pokud máte

 

Jak postupovat?

  • Rýži uvařte a na cca 60°C vychladnout nechejte.
  • Rýži s komekoji promíchejte. Špetkou soli osolte.
  • Do rýžovaru či trouby vložte (trouba by cca 60°C umět udržet měla)
  • Zhruba 6 hodin (můžete i víc) nechte enzymy pracovat. Enzym amyláza má při této teplotě nejlepší štěpící výkon. Při nižších teplotách pracuje pomaleji, při vyšších se zničí.

 

amazake_2

Správným výsledkem by měla být polotekutá ultra slaďoučká kaše, kterou buď sníte ihned jen tak nebo dochutíte ovocem a kořením a sníte zatepla. Můžete i ohřát na 75 °C (pasterizovat) a ve skleničkách uložit do lednice na později. Výsledný krém totiž můžete použít i jako pudink, náplň do palačinek, do dortů, jako jogurt, zmrzlinu nebo ho jen zředíte vodou, rozmixujete a (nejen) vaše děti překvapíte sladkým a zdravým nápojem.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.