Děkujeme Daniele Bystrické z Entrée za další skvělý recept a také za podnět pro studium, protože jsme slovo „tataki“ do teď neznali a matně hledali podobnost v „tatanky“ z Tance s vlky...
Jsme trochu zpátečníci, ale pracujeme na sobě…
Kdybyste na tom náhodou byli podobně, tak Tataki je technika vaření typicky používaná v japonské kuchyni. Podle legendy ho vynalezl v 17. století samuraj z Tosy v prefektuře Kochi poté, co se setkal s evropskými cestovateli, kteří vařili jídlo na mřížce při velmi vysokých teplotách.
Tajemstvím tohoto typu vaření je teplota pánve, která musí být velmi vysoká, aby umožnila rychlé vaření. A výsledkem je, zvenku orestované, uvnitř syrové, šťavnaté a lahodné kousky ryby nebo masa.
A Vy si můžete vyzkoušet v této úpravě skvělé hovězí (i s naší tamari)…
Ingredience:
- Hovězí steak (Teres Major) - 250 g
- Rajče - 240 g
- Sušená rajčata - 40 g
- Šalotka - 25 g
- Tamari hrachová - 3 lžíce
- Limetová šťáva - 1 lžíce
- Limetová kůra - z ½ limety
- Mirin - 5 cl
- Koriandr - 1 hrst
- Pažitka - 1 hrst
- Máta - 1 hrst
- Maldon sůl - špetka
Postup:
- Steak zprudka orestujeme na pánvi, cca 2 min
- Necháme chvíli odpočinout, potřeme mirinem, mezitím si připravíme salsu
- Rajčata, šalotku a bylinky nakrájíme na drobno
- Dochutíme tamari a limetovou šťávou
- Steak nakrájíme na tenké plátky, položíme na rajčatovou salsu, maso posolíme Maldon solí
Jednoduché, rychlé a sami uvidíte, jak chutné…