Hovězí tataki s tamari

Děkujeme Daniele Bystrické z Entrée za další skvělý recept a také za podnět pro studium, protože jsme slovo „tataki“ do teď neznali a matně hledali podobnost v „tatanky“ z Tance s vlky...

Jsme trochu zpátečníci, ale pracujeme na sobě…

Kdybyste na tom náhodou byli podobně, tak Tataki je technika vaření typicky používaná v japonské kuchyni. Podle legendy ho vynalezl v 17. století samuraj z Tosy v prefektuře Kochi poté, co se setkal s evropskými cestovateli, kteří vařili jídlo na mřížce při velmi vysokých teplotách.

Tajemstvím tohoto typu vaření je teplota pánve, která musí být velmi vysoká, aby umožnila rychlé vaření. A výsledkem je, zvenku orestované, uvnitř syrové, šťavnaté a lahodné kousky ryby nebo masa.

A Vy si můžete vyzkoušet v této úpravě skvělé hovězí (i s naší tamari)…

 

Ingredience:

  • Hovězí steak (Teres Major) - 250 g
  • Rajče - 240 g
  • Sušená rajčata - 40 g
  • Šalotka - 25 g
  • Tamari hrachová - 3 lžíce
  • Limetová šťáva - 1 lžíce
  • Limetová kůra - z ½ limety
  • Mirin - 5 cl
  • Koriandr - 1 hrst
  • Pažitka - 1 hrst
  • Máta - 1 hrst
  • Maldon sůl - špetka

 

Postup:

  1. Steak zprudka orestujeme na pánvi, cca 2 min
  2. Necháme chvíli odpočinout, potřeme mirinem, mezitím si připravíme salsu
  3. Rajčata, šalotku a bylinky nakrájíme na drobno
  4. Dochutíme tamari a limetovou šťávou
  5. Steak nakrájíme na tenké plátky, položíme na rajčatovou salsu, maso posolíme Maldon solí

 

Jednoduché, rychlé a sami uvidíte, jak chutné…

 

 

 

 

 

 

Zpět do obchodu