Určitě Vám zde chyběl recept na Ramen. Je to tak?
Daniela Bystrická nám zrovna jeden poslala a moc rádi Vám jej sdílíme pro inspiraci. Základem je samozřejmě vývar a tento bude kuřecí. A místo misa v něm najdete miso tekuté – tamari omáčku. V tomto případě pohankovou.
Určitě vyzkoušejte a klidně improvizujte!
Kuřecí vývar
Ingredience:
- Kuřecí maso na polévku - 1,5 kg
- (Hřbety, skelety, krky)
- Voda - 2,5 l
- Kombu řasa - plátek (cca 10 cm)
- Mrkev – 2 ks
- Zázvor čerstvý - 1 špalík (10 cm dlouhý, 3 cm široký)
- Česnek - 1 palice
- Šalotka - 2 ks
- Pórek - 0,5 ks
- (volitelné: petržel, celer dle chuti do vývaru)
Postup:
- Zeleninu očistíme a společně s kuřecím masem opečeme v troubě cca 20–30 min dozlatova při 200°C
- Přendáme do hrnce, zalijeme studenou vodou
- Přivedeme k varu
- Vaříme bez pokličky 1 – 1,5 hod
- Zredukujeme na 2 l
Ramen
Ingredience:
- Kuřecí vývar – 2 l
- Tamari (pohanková) - 200 ml
- Mirin - 3 lžíce
- Mizkan - 1–2 lžíce
- Sůl - 1 lžíce
- Cukr - 1 lžíce
- Sezam olej - 2 lžíce
- (volitelné: sušený česnek, zázvor - 1 lžíce)
Postup:
- Vše společně zahřejeme
- Přidáme složky do polévky dle libosti:
Tamari vejce
Ingredience:
Postup:
- Vejce vyndáme z lednice, necháme natemperovat (30 min stačí) v pokojové teplotě
- Uvaříme ve vodě s trochou octu (tolik pak nepraskají)
- Doba vaření: 5 min, 45 sek 😊
- Hned po uvaření chladíme pod proudem ledové vody
- Oloupeme
- Vložíme do nádoby (zavařovací sklenice/uzavíratelná miska/..) a zalijeme po povrch nádoby Tamari
- Necháme v lednici marinovat 1až 5 dní
- (Nejlépe podle mě chutnají 3. den marinovaní)
- Vyndáme, opatrně rozkrojíme (nejlépe nití podobně jako kynuté knedlíky)
Na závěr….
Naložený bambus ještě povaříme v Tamari (pohanková) s trochou cukru, nebo javorového sirupu (jsou pak mnohem lepší! 😊)
Wakame řasy namočíme před konzumací do vody, necháme nabobtnat
Uvařené ramen nudle zalejeme ramenem, přidáme tamari vejce, bambus, řasy, jarní cibulku, sezam… jak máte rádi 😊
Dobrou chuť!