Kuřecí ramen s tamari vejcem

Určitě Vám zde chyběl recept na Ramen. Je to tak?

Daniela Bystrická nám zrovna jeden poslala a moc rádi Vám jej sdílíme pro inspiraci. Základem je samozřejmě vývar a tento bude kuřecí. A místo misa v něm najdete miso tekuté – tamari omáčku. V tomto případě pohankovou.

Určitě vyzkoušejte a klidně improvizujte!

 

Kuřecí vývar

Ingredience:

  • Kuřecí maso na polévku - 1,5 kg
  • (Hřbety, skelety, krky)
  • Voda - 2,5 l
  • Kombu řasa - plátek (cca 10 cm)
  • Mrkev – 2 ks
  • Zázvor čerstvý - 1 špalík (10 cm dlouhý, 3 cm široký)
  • Česnek - 1 palice
  • Šalotka - 2 ks
  • Pórek - 0,5 ks
  • (volitelné: petržel, celer dle chuti do vývaru)

Postup:

  1. Zeleninu očistíme a společně s kuřecím masem opečeme v troubě cca 20–30 min dozlatova při 200°C
  2. Přendáme do hrnce, zalijeme studenou vodou
  3. Přivedeme k varu
  4. Vaříme bez pokličky 1 – 1,5 hod
  5. Zredukujeme na 2 l


Ramen

Ingredience:

  • Kuřecí vývar – 2 l
  • Tamari (pohanková) - 200 ml
  • Mirin - 3 lžíce
  • Mizkan - 1–2 lžíce
  • Sůl - 1 lžíce
  • Cukr - 1 lžíce
  • Sezam olej - 2 lžíce
  • (volitelné: sušený česnek, zázvor - 1 lžíce)

Postup:

  1. Vše společně zahřejeme
  2. Přidáme složky do polévky dle libosti:

 

Tamari vejce

Ingredience:

Postup:

  1. Vejce vyndáme z lednice, necháme natemperovat (30 min stačí) v pokojové teplotě
  2. Uvaříme ve vodě s trochou octu (tolik pak nepraskají)
  3. Doba vaření: 5 min, 45 sek 😊
  4. Hned po uvaření chladíme pod proudem ledové vody
  5. Oloupeme
  6. Vložíme do nádoby (zavařovací sklenice/uzavíratelná miska/..) a zalijeme po povrch nádoby Tamari
  7. Necháme v lednici marinovat 1až 5 dní
  8. (Nejlépe podle mě chutnají 3. den marinovaní)
  9. Vyndáme, opatrně rozkrojíme (nejlépe nití podobně jako kynuté knedlíky)

 

Na závěr….

Naložený bambus ještě povaříme v Tamari (pohanková) s trochou cukru, nebo javorového sirupu (jsou pak mnohem lepší! 😊)

Wakame řasy namočíme před konzumací do vody, necháme nabobtnat

Uvařené ramen nudle zalejeme ramenem, přidáme tamari vejce, bambus, řasy, jarní cibulku, sezam… jak máte rádi 😊

 

Dobrou chuť!