2023

rok čtvrtý

Další vydatný a skutečně naplněný rok je za námi. Když jsme si jej prošli zpětně, nestačíme se divit, co vše se událo a v jakém tempu.

Je super, že poptávka, množství vyrobených produktů i pozitivní zpětná vazba od zákazníků rostly po celý rok, prodejně nebyla žádná hluchá období a stále jsme nuceni se vyvíjet a zlepšovat se. To je skvělé.

Co nás ale těší úplně nejvíc je tým, který se povedlo postavit. Už nás je přes deset, přišli další fajn lidé a máme partu, což je nejvíc. Baví nás chodit „do práce“ a snad to je i na produktech vidět.

Ale po pořádku. V lednu jsme čekali zklidnění po vánoční nakupovací horečce, ale nic takového se nekonalo. Objednávky chodily neustále a tak nový rok začal pěkně zostra.

K tomu jsme se chystali na náš první mezinárodní veletrh – německý Biofach. Tam jsme vyrazili v polovině února jako správní zelenáči. A nováčkovské štěstí si nás našlo. Produkty zaujaly veletržní porotu a patřili jsme mezi dva stánky (z 2700 vystavovatelů), které si vybrala pro prezentaci influencerům a novinářům včetně improvizované tiskové konference. Naše produkty totiž reprezentují nový „glocal“ trend, což jsme ani nevěděli :-) - jde o globální typ produktů, jejichž výroba je uzpůsobena lokálním surovinám… ano, to jsme přesně my.

Spousta kontaktů, co jsme si odnesli, nás (příjemně) zaměstnávala prakticky po celý rok a vykročili jsme tak ochutnat exportní chlebíček.

K tomu dopomohl i druhý takový veletrh – dubnový Salon Gourmets ve španělském Madridu zaměřený na vyšší gastronomii. Díky skvělé spolupráci s Markem Zmrzlíkem z CzechTrade jsme měli možnost prezentovat i v několika michelinských restauracích a zpětná vazba tamních šéfkuchařů nám potvrdila, že se fakt nemusíme stydět a v podstatě na světové úrovni máme co nabídnout. Nesmírně motivující. Majitele řetězce španělských restaurací jsme nedávno přivítali i u nás v Otročiněvsi a finalizujeme podobu spolupráce.

Ale ukázali jsme se i u nás a postavili stánek v rámci Biohacking Expo na ostravském Colours of Ostrava. Mimochodem vynikající místo na náhodné kontakty, které Vám mohou změnit celý podnikatelský záměr. Taková setkání jsme měli dvě, a i když jedno prozatím vyšumělo, z druhého, holandského, se rýsuje projekt obřích rozměrů… tak hlavně se z toho nepo****.

Co se ani v tomto roce moc nepodařilo, bylo rozšíření našich produktů v sítích zdravých výživ a jiných kamenných prodejen. Úplně tomu nerozumíme, protože snad denně odpovídáme na dotazy zákazníkům, proč si naše produkty stále nemohou koupit ve své oblíbené prodejně… Bohužel. Ale díky za těch pár spolupracujících prodejen, co máme, budeme si vás hýčkat!

Gastro segment se však přihlásil v plné parádě a původní záměr dodávat do restaurací sudy misa a litry tamari či shiokoji je tak naplněn. V nové Čtyřistadvacítce na Staromáku si naše produkty dokonce můžete zakoupit v obchůdku dole pod restaurací.

Produktově jsme do toho bušili jako každý rok… Florální misa, produkty s medvědím česnekem, bezový praocet, … ale tři směry jsou nové a jsme z nich nadšení.

    • Koji kosmetika. Stávající nabídku mýdel jsme rozšířili i o Koji krémy a nezůstane jen u toho. V přípravě jsou další kousky.
    • Garumy. Respektive veganské garumy. Garum – rybí omáčka je silné umami dochucovadlo a my jsme se rozhodli vyzkoušet veganské varianty. Shiitake a žampióny vyšly skvěle a tak jsme založili sudy ze spousty dalších druhů hub a také třeba z českého kmínu…. Očekávání jsou velká.
    • Enzymatické potraviny. Tohle je snad nejzajímavější směr, který jsme rozvíjeli celý rok. Ve spolupráci s laboratoří MCB Lab extrahujeme z Komekoji hromadu cenných látek – enzymy, prebiotika, polyaminy, betaglukany a mnoho dalšího. Tento extrakt je pak součástí receptury potravin jako jsou kaše nebo ovocné tyčinky, abyste si účinky těchto látek mohli dopřát i jinak než v misu – třeba bez soli a na sladko. První sada 2000 ks enzymatických kaší zmizela během půl dne a tak věříme, že je to zajímavá cesta i pro Vás, zákazníky. To je totiž samozřejmě to nejdůležitější.

V druhé půlce roku se nám dostalo ještě jedné pocty. Oslovilo nás nakladatelství Grada, které vydávalo legendární Koji Alchemy v češtině a tak si od nás můžete v úžasné knize Kouzlo fermentace s plísní KOJI přečíst předmluvu k českému vydání, kde se vyznáváme z našeho vztahu s koji.

Na úplný závěr roku jsme také vypravili naši první paletu do zahraničí, konkrétně do Maďarska a dotáhli tak jednu z exportních spoluprací. Čili klidně můžeme o uplynulém roku mluvit jako o roku, kdy jsme vystrčili nos za hranice.

Zpět do obchodu