rok pátý
Tento rok měl být rokem zklidnění, rokem, kdy přestaneme divočit s novými produkty, novými aktivitami, nápady… prostě rokem, kdy konsolidujeme to, co máme, a prohloubíme to směrem k ještě vyšší kvalitě a efektivitě ve výrobě.
Tedy plán byl. Dokonce jsme udělali i těžké rozhodnutí a přestali vyrábět octy, respektive nechali si jen malou část pro gastronomii, protože kuchařům prostě nechceme vzít produkt, na který jsou zvyklí. Bohužel a bohudík, směrem k produktové nabídce jsme se stejně neuhlídali a ve finále docela práskli do koní. Pro nás jsou největší novinky roku 2024 dvě. Jednak veganské garumy, se kterými jsme přišli hned zkraje roku, a pak enzymatické kapsle the Essence of Koji, které jsme do prodeje dali až k jeho konci.
O obou těchto novinkách jsme dlouho přemýšleli. Garumy nás lákaly od prvního prolistování Noma Guide to Fermentation a řešili jsme jen, jak jim efektivně topit na 60°C po tři měsíce. Nakonec jsme to s kreativitou sobě vlastní vymysleli a od té doby se v naší garumárně líhnou alternativy k rybím omáčkám z hub, kmínu nebo třeba nově z konopných výlisků.
Kapslované cenné látky, které umí koji produkovat (zdaleka to nejsou jen enzymy) jsme ladili s laboratoří více než rok. Nechceme prodávat zajíce v pytli a tak to znamenalo i dost rozborů, hledání správného postupu výroby a samozřejmě i materiálu tak, aby všechny ty úžasné látky prošly žaludkem a rozpustily se až ve střevech, kde mají maximální účinek na mikrobiom.
Jak nás znáte, nešlo zdaleka jen o tyto dvě velké novinky, ale během roku jsme přidali i několik variant shiokoji, koji zeleninu, chlebové miso nebo pár sezónních specialit a nějakou tu limitovanou šarži.
Tento produktový rozvoj jsme v roce 2024 podpořili i dvěma investičními aktivitami. Pořídili jsme vakuovací stroj, který skleničky uzavírá v podtlaku, čímž omezujeme vliv oxidace a také do určité míry i nafouklá víčka vlivem dokvášení produktů. Ty vyrábíme až na výjimky nepasterizované a ne všichni zákazníci chápou, že nafouklé víčko nemusí znamenat problém.

Druhou významnou aktivitou bylo rozšíření skladovacích prostor na sudy, kterých už máme dost přes stovku a nějaký prostor už zaberou. To se podařilo dokončit za pět dvanáct, když už nám sudy stály i na chodbách a museli jsme si osvěžit hru našeho ranného mládí – Sokoban (pamětníci jako my jistě vědí…).
Obchodně jsme se dostali zase o kousek dál do zahraničí a palety zboží vypravili nově i do Německa a Belgie. Pomohly nám k tomu zahraniční veletrhy, tradiční Biofach v Norimberku, ale nově i švédský Nordic Organic Food Fair, kde naše miso polévka kimchi získala hlavní cenu veletrhu za nejlepší bio-veganský produkt. Zajímavou zkušeností, kterou určitě zopakujeme je účast na týdenním kongresu tradiční čínské medicíny v německém Rothenburgu. To je publikum pro naše produkty naprosto ideální a musíme si toho příště nabalit více, abychom nebyli vyprodáni den před koncem akce :D

Největším úspěchem roku je ale určitě náš tým, který kolem sebe máme. Parta lidí, kterou baví chodit do práce, starat se o naše fermenty, pěstovat koji, plnit skleničky nebo balit zásilky a posílat je Vám, našim zákazníkům. Pokud jsme chtěli, aby byl rok 2024 o konsolidaci a prohloubení kvality toho, co už máme, tak v tomto ohledu se to povedlo na 100%. A že jde o oblast nejdůležitější ze všech, je asi jasné…
