FAQ

aneb často kladené dotazy, kde možná naleznete odpověď i na vaši otázku...

Jakou mají vaše výrobky trvanlivost?

Údaje o trvanlivosti najdete u každého produktu v našem eshopu v sekci Parametry. Obecně uvádíme pouze minimální trvanlivost, která je např. 2 měsíce u miso polévek, 3 měsíce u shiokoji a 4 měsíce u misa. V praxi všechny produkty vydrží reálně mnohem déle. Necháváme si zpracovat mikrobiologické rozbory, abychom mohli na etiketách uvádět i delší trvanlivost.

Jak dlouho mi vydrží sklenice po otevření?

Když si do sklenice nic nezanesete - tedy použijete vždy čistou lžíci a nebude od jiné potraviny nebo oblíznutá :D - nemění otevření sklenice na trvanlivosti nic a vydrží vám po celou udávanou dobu spotřeby.

Jsou vaše produkty vhodné pro vegany a/nebo celiaky?

Ano, všechny naše produkty jsou veganské a bezlepkové. I v kimchi použitém v miso polévce kimchi je bezlepková sójová omáčka tamari, není v něm často používaná rybí omáčka apod. Jeden z nás je celiak a máme tak poměrně dobrou představu, jak složité je vybírat si jídlo a suroviny pro vaření.

Proč se vaše produkty musí skladovat v chladu?

Některé naše produkty jsou nepasterované a stále lehce dokváší. Chlad toto kvašení zpomaluje a omezujeme tak riziko zvýšeného tlaku ve sklenici, který se projeví nafouknutým víčkem a typickým „pšoukem“ při otevírání, nebo dokonce protečení obsahu pod víčkem. Pokud výrobky před otevřením necháte v běžné pokojové teplotě, nic se jim co do kvality nestane.

To je zároveň důvod, proč se nebojíme posílat zboží nechlazenou cestou při nákupu v eshopu.

Určitě produkty dlouhodobě nevystavujte teplotám nad 25°C a přímému slunci.

Kde mohu Vaše produkty koupit?

Nejlépe na našem eshopu (eshop.kojibakers.cz) nebo na SCUKu (scuk.cz/kojibakers), což je forma online farmářských trhů, kdy vám naše produkty přijdou do vybraného výdejního místa ve vašem okolí.

Postupně se rozrůstá síť prodejen zdravé výživy, zatím jde ale o menší počty.

Vybrané produkty (ne celý sortiment) najdete i v síti prodejen CountryLife.

Samozřejmě si zboží můžete zakoupit i osobně v naší provozovně v Hořovicích.

Na kolik porcí vystačí jedna sklenička miso polévky?

Zde hodně záleží na vaší chuti, druhu polévky a způsobu použití. Typicky vám jedna sklenička miso polévky ve standardním balení (350 nebo 300g) vystačí na cca 6-8 porcí, u mini balení (150g) jsou to cca 2-3 porce. Pokud ji použijete jako ochucovadlo do vývaru, nudlí, rýže, do salátu apod., bude záležet pouze na vašem dávkování. Více polévky znamená více umami chuti a také slanosti - nepoužíváme žádnou chemii a vyšší obsah soli je přirozeným konzervantem.

Kolik vody mám použít na jednu porci miso polévky a jak teplou vodou zalévat?

Doporučujeme jednu polévkovou lžíci zalít 2-3 dl horké (nikoliv vařící) vody. Ideální teplota je pod 80°C, při vyšší teplotě dochází k denaturaci cenných enzymů.

Jak se dají miso polévky využít, pokud je nechci pouze ředit vodou?

I přesto, že používáme výraz „polévka“, jde obecně o dochucovadlo pokrmů založené na misu v kombinaci s další příchutí, které lze použít velmi variabilně.

Nabízí se několik způsobů, které používáme sami i naši zákazníci.

1) Lžíci zalít horkou vodou a jíst / pít samotné. Některé polévky mají dost zeleniny (např. kvašené nebo kimchi). Některé polévky jsou dost "řídké", ale například v Japonsku se takto "pijí" k snídani jako u nás kafe. Koupit si je lze i v kelímku v automatech. Je to o zvyku. V této variantě vám naše sklenička vystačí na cca 6-8 porcí.

2) Jsme si ale vědomi, že my Češi máme rádi husté polévky, proto je miso polévku možné použít jako "polévkový základ", který dále doplníte nudlemi, zeleninou, sýrem, jáhlami, ... prostě dle chuti.  

3) Také můžete naše miso polévky použít jako "ochucovadlo" a doladit si jimi jídla přímo na stole (např. česnekovou miso polévkou si ochucujeme snad všechny druhy polévek). Je až neuvěřitelné, jakou změnu přinese čajová lžička této dobroty v talíři běžné polévky.

4) Miso polévku ale můžete využít i jinak. Je skvělá jako zpestření salátů, smažených vajíček, těstovin a dalších běžných jídel.

5) Nebo najdete vlastní způsob využití. Zákazníci nám opakovaně píší o tom, jak si je mažou na chleba, na topinku, na omeletu nebo jako salátek na rýži...

Fantazii se zde meze nekladou. A vy jste ti, co kouzlí ve vlastní kuchyni.

Hrách nebo sóju netrávím dobře a nadýmají mě. Jsou vaše produkty pro mě vhodné?

Jednoznačně jsou. Po fermentaci v našich sudech luštěniny tyto nepříjemné vlastnosti ztrácí a jsou v misu přeměněny na nejen chutný ale i výborně stravitelný zdroj proteinů.

Proč některé produkty nelze poslat do Zásilkovny?

Zásilkovnou posíláme pouze malé skleničky. Velká balení a láhve nejsou kamarádi s automatickými třídícími linkami :(. Proto tento typ křehčího zboží posíláme pouze kurýrem, který používá výhradně manipulaci v (dobrých) lidských rukách.

Posíláte i na Slovensko?

Ano. Jak cenově dostupnějším způsobem do výdejních míst Zásilkovny, tak kurýrním doručením na adresu, i když to je poměrně drahé - jsme si toho vědomi, ale na Slovensko zatím není dostupnější alternativa, jak zboží adekvátně šetrně doručit.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.