Vážení zákazníci, rádi bychom vás informovali o provozu našeho e-shopu během vánočních svátků. Tento rok už neposíláme. E-shop je samozřejmě v provozu nepřetržitě, takže nakupovat můžete kdykoliv. Vaše objednávky přijaté po datu 20.12. budeme odesílat od 2. ledna 2025. Dárkové poukazy emailem posíláme do 24.12. do 14:00 :-) Děkujeme za Vaši přízeň a přejeme Vám příjemný konec roku. Váš tým kojibakers

otázky a odpovědi

často kladené dotazy, kde možná naleznete odpověď i na vaši otázku...

Jaký je rozdíl mezi misem a miso polévkou?

Jako miso označujeme vždy pouze čistou univerzálně použitelnou kvašenou pastu, která vzniká typicky fermentací luštěniny za přítomnosti enzymů z ušlechtilé plísně Koji. V naší nabídce najdete celou řadu druhů, které se liší použitými surovinami a délkou kvašení. Jedním z mnoha způsobů využití je i příprava polévek.

Miso polévkou označujeme vybraný typ misa smíchaný s některou další ingrediencí/příchutí a tento produkt je krom jiného použitelný pro přípravu "instantní" polévky po zalití vodou. Jedná se o směs se snadným a přímočarým použitím, které se ale (i přes zvolený název) nijak neomezuje pouze na přípravu polévek.

Jakou mají vaše výrobky trvanlivost?

Údaje o trvanlivosti najdete u každého produktu v našem eshopu v sekci Parametry. Obecně uvádíme pouze minimální trvanlivost, která je např. 6 měsíců u miso polévek, 4 měsíce u shiokoji a 9-12 měsíců u misa. V praxi všechny produkty vydrží reálně mnohem déle. Necháváme si průběžně zpracovávat mikrobiologické rozbory, abychom mohli na etiketách uvádět i delší trvanlivost.

Jak dlouho mi vydrží sklenice po otevření?

Když si do sklenice nic nezanesete - tedy použijete vždy čistou lžíci a nebude od jiné potraviny nebo oblíznutá :D - nemění otevření sklenice na trvanlivosti nic a vydrží vám po celou udávanou dobu spotřeby.

Jsou vaše produkty vhodné pro vegany a/nebo celiaky?

Ano, všechny naše produkty jsou bezlepkové (neplatí pouze pro mugikoji, ječné miso a produkty na něm založené) a veganské (kromě medových octů). I v kimchi použitém v miso polévce kimchi je bezlepková sójová omáčka tamari, není v něm často používaná rybí omáčka apod. Jeden z nás je celiak a máme tak poměrně dobrou představu, jak složité je vybírat si jídlo a suroviny pro vaření.

Proč se vaše produkty musí skladovat v chladu?

Některé naše produkty jsou nepasterované a stále lehce dokváší. Chlad toto kvašení zpomaluje a omezujeme tak riziko zvýšeného tlaku ve sklenici, který se projeví nafouknutým víčkem a typickým „pšoukem“ při otevírání, nebo dokonce protečení obsahu pod víčkem. Pokud výrobky před otevřením necháte v běžné pokojové teplotě, nic se jim co do kvality nestane. To je zároveň důvod, proč se nebojíme posílat zboží nechlazenou cestou při nákupu v eshopu. Určitě produkty dlouhodobě nevystavujte teplotám nad 25°C a přímému slunci.

Kde mohu Vaše produkty koupit?

Nejlépe na našem eshopu (eshop.kojibakers.cz) nebo na SCUKu (scuk.cz/kojibakers), což je forma online farmářských trhů, kdy vám naše produkty přijdou do vybraného výdejního místa ve vašem okolí. Postupně se rozrůstá síť prodejen zdravé výživy, které zásobují distributorské firmy a nemáme tak přehled, kde lze jaký sortiment zakoupit. Pokud Vám naše výrobky v kamenné prodejně chybí, žádejte je přímo ve svém oblíbeném obchodě.

Samozřejmě si zboží můžete zakoupit i osobně v naší provozovně v Otročiněvsi.

Na kolik porcí vystačí jedna sklenička miso polévky?

Zde hodně záleží na vaší chuti, druhu polévky a způsobu použití. Typicky vám jedna sklenička miso polévky ve standardním balení (350 nebo 300g) vystačí na cca 6-8 porcí, u mini balení (150g) jsou to cca 3 porce. Pokud ji použijete jako ochucovadlo do vývaru, nudlí, rýže, do salátu apod., bude záležet pouze na vašem dávkování. Více polévky znamená více umami chuti a také slanosti - nepoužíváme žádnou chemii a vyšší obsah soli je přirozeným konzervantem.

Kolik vody mám použít na jednu porci miso polévky a jak teplou vodou zalévat?

Doporučujeme jednu polévkovou lžíci zalít 2-3 dl horké (nikoliv vařící) vody. Ideální teplota je pod 60°C, při vyšší teplotě dochází k postupné denaturaci cenných enzymů.

Jak se dají miso polévky využít, pokud je nechci pouze ředit vodou?

I přesto, že používáme výraz „polévka“, jde obecně o dochucovadlo pokrmů založené na misu v kombinaci s další příchutí, které lze použít velmi variabilně.

Nabízí se několik způsobů, které používáme sami i naši zákazníci.

1) Lžíci zalít horkou vodou a jíst / pít samotné. Některé polévky mají dost zeleniny (např. kvašené zelí nebo kimchi). Některé polévky jsou dost "řídké", ale například v Japonsku se takto "pijí" k snídani jako u nás kafe. Koupit si je lze i v kelímku v automatech. Je to o zvyku. V této variantě vám naše sklenička vystačí na cca 6-8 porcí.

2) Jsme si ale vědomi, že my Češi máme rádi husté polévky, proto je miso polévku možné použít jako "polévkový základ", který dále doplníte nudlemi, zeleninou, sýrem, jáhlami, ... prostě dle chuti.

3) Také můžete naše miso polévky použít jako "ochucovadlo" a doladit si jimi jídla přímo na stole (např. česnekovou miso polévkou si ochucujeme snad všechny druhy polévek). Je až neuvěřitelné, jakou změnu přinese čajová lžička této dobroty v talíři běžné polévky.

4) Miso polévku ale můžete využít i jinak. Je skvělá jako zpestření salátů, smažených vajíček, těstovin a dalších běžných jídel.

5) Nebo najdete vlastní způsob využití. Zákazníci nám opakovaně píší o tom, jak si je mažou na chleba, na topinku, na omeletu nebo jako salátek na rýži...

Fantazii se zde meze nekladou. A vy jste ti, co kouzlí ve vlastní kuchyni.

Hrách nebo sóju netrávím dobře a nadýmají mě. Jsou vaše produkty pro mě vhodné?

Jednoznačně jsou. Po fermentaci v našich sudech luštěniny tyto nepříjemné vlastnosti ztrácí a jsou v misu přeměněny na nejen chutný ale i výborně stravitelný zdroj proteinů.

Proč některé produkty nelze poslat do Zásilkovny?

Zásilkovnu Vám v tuto chvíli nenabízíme, pokud máte v košíku láhve, které nejsou kamarádi s automatickými třídícími linkami :(. Proto tento typ křehčího zboží posíláme pouze kurýrem, který používá výhradně manipulaci v (dobrých) lidských rukách.

Posíláte i na Slovensko?

Ano. Jak cenově dostupnějším způsobem do výdejních míst Zásilkovny, tak kurýrním doručením na adresu, i když to je poměrně drahé - jsme si toho vědomi, ale na Slovensko zatím není dostupnější alternativa, jak zboží adekvátně šetrně doručit.

Proč nemáte levnější dopravu?

Vzhledem k vývoji ekonomické situace jsme průběžně nuceni upravovat ceny dopravy v souladu s ceníky přepravců a neustálým nárůstem cen obalových materiálů. Snaha ochránit křehké produkty během přepravy také podstatně zvyšuje pracnost balení lahví a sklenic. I za stávajícího nastavení náklady na expedici částečně dotujeme, abychom Vám naše produkty co nejvíce zpřístupnili.

Není sůl v takovém množství škodlivá?

Vycházíme-li z celé řady dostupných zdrojů (například zde nebo populárnější formou česky zde) můžeme učinit závěr, že prokvašená sůl nemá nepříznivé účinky na zvýšování krevního tlaku. Na druhou stranu nemáme aktuálně k dispozici solidní výzkumy týkající se vlivu na ledviny a proto doporučujeme konzumovat miso a miso polévky s mírou a ohledem na to, jak moc solíte či nesolíte ostatní jídla.

Jsou miso polévky vhodné pro těhotné?

Miso a miso polévky nejsou nijak kontraindikovány v těhotenství.

Otazníkem může být poměrně vysoká slanost a tak raději opatrně. I když nemáme žádné informace o negativních vlivech, nepřeháněli bychom to. Pokud Vám zachutná, držte se v těhotenství na menších porcích nebo misem či polévkami spíše dochucujte.

Nezničí se enzymy v miso polévce zalitím horkou vodou?

V první řadě doporučujeme jíst miso polévky pro chuť :-)

Funkčnost enzymů se postupně snižuje se stoupající teplotou. Nemáme přesná data při kolika stupních a po kolika minutách denaturují úplně. Z praktických zkušeností doporučujeme zalévat vodou kolem 50-60°C, aby byla miso polévka stále adekvátně teplá k jídlu, ale zároveň v bezpečném rozmezí, kde jistě nedojde k degradaci většiny obsažených enzymů.

Pokud chcete naše produkty konzumovat primárně jako zdroj enzymů, můžete chroupat sušenou komekoji jako naše děti nebo pro maximální efekt používat miso a miso polévky do studené kuchyně (například do pomazánek či salátů).

Používáte glutamát?

Glutaman sodný ani další průmyslově vyráběné zvýrazňovače chuti, které se běžně dodávají do nekvalitních potravin, v našich výrobcích nenajdete. Chuti umami dosahujeme v našich produktech kyselinou glutamovou, která se během fermentace přirozeně uvolní z obsažených proteinů působením enzymů z ušlechtilé plísně koji, která tvoří základ naší výroby. Složení výrobku, které uvádíme na webu (a samozřejmě i na etiketě) u každého produktu, odpovídá realitě.

Zpět do obchodu