Bao buns, čajové vejce a miso mayo

Hned několik receptů a tipů Vám nabízí Daniela Bystrická, účastnice Hell´s Kitchen Česko a pokud máte rádi Asii, budete nadšeni. Můžete vyzkoušet skvělé knedlíčky Bao buns, Čajové vejce nebo Miso majonézu. Vše dohromady nebo klidně jako součást jiného receptu.

Nabídněte si…

Bao buns

Ingredience (na cca 6 knedlíků)

  • Hladká mouka - 265 g
  • Cukr krupice - 0,5 lžíce
  • Sušené droždí - 7 g
  • Mléko - 35 g
  • Vlažná voda - 100 g
  • Sůl - špetka
  • Sezamový olej - 0,5 lžíce

Postup:

  1. Všechny suroviny nasypeme do mísy robota a necháme těsto hákem zadělávat na střední otáčky asi 5 minut, dokud nebude hezky hladké a pružné.
  2. Hotové těsto vyklopíme na pomoučněnou plochu a rukama ho ještě propracujeme.
  3. Potom z něj vytvarujeme kouli, tu poprášíme moukou a vložíme ji do mísy. Tu zabalíme fresh folií a necháme těsto kynout na teplém místě asi 1,5 hod.
  4. Vykynuté těsto vyválíme na placku silnou asi 4 mm. Z placky (např. skleničkou) vykrojíme kolečka o průměru asi 10 cm.
  5. Každé kolečko přehneme napůl, lehce proolejujeme a prsty lehce stlačíme.
  6. Necháme knedlíčky ještě chvilku ležet v teple asi 20 min a zatím si připravíme parní lázeň na napařován na knedlíčky.
  7. Vložíme je opatrně do napařováku, knedlíčky se nesmí dotýkat. Přiklopíme pokličkou a napařujeme cca 10 min. V průběhu napařování nesmíme pokličku oddělávat a kontrolovat.
  8. Knedlíčky jsou hotové, když se po stlačení prsty vrací do původního tvaru.

Čajová vejce

Ingredience:

  • Černý čaj - 150 ml
  • Tamari (pohanková) - 150 ml
  • Javorový sirup - 100 ml
  • Sezamový olej - 2 lžíce
  • Česnek - 2 stroužky
  • Jarní cibulka - 1 svazek (zelená část)
  • Koriandr - 1 hrst
  • Zázvor - 1 lžíce (nadrobno nakrájený)
  • Chilli - 0,5 papričky
  • Vejce - 6 ks

Postup:

  1. Vylouhovaný černý čaj smícháme s Tamari, javorovým sirupem a sezamovým olejem
  2. Zázvor, česnek, cibulku, chilli a koriandr nasekáme nadrobno
  3. Vše spolu promícháme
  4. Vejce temperujeme v pokojové teplotě
  5. Vaříme: 5 min 45 sek ve vodě s octem
  6. Vychlazená vajíčka opatrně oloupeme a ponoříme do připravené marinády
  7. Uschováme v uzavíratelné nádobě v chladu
  8. Minimální doba marinování vajec 12 hod

Skladovat až 5 dní. (Nejlépe chutnají za 2–3 dny).

Miso mayo

Ingredience:

Postup: Jednoduše smícháme 😊

 

Drobenka

Ingredience:

  • Smažená cibulka (kupovaná) - 3 lžíce
  • Sušený ocet - špetka

Postup: Smíchat, rozmixovat


Servis

  1. Bao knedlík naplníme rozřízlým čajovým vejcem a majonézou.
  2. Přidáme drobenku a bylinky dle chuti.
  3. Daniela použila jarní cibulku, koriandr, mizunu a také nakládané hořčičné semínko.

 

Dobrou chuť!