Dhál s cizrnovým misem a hrachovou tamari
Dhál je jedno z typických indických jídel „z jednoho hrnce“, který má spoustu variant. Na luštěninový základ můžete přidat své favority a vynechat, co třeba zrovna nemusíte. Daniela Bystrická z olomoucké Entrée připravila skvělou variantu s několika našimi produkty, za což děkujeme.
Budeme rádi, když recept vyzkoušíte nebo se necháte inspirovat a vykouzlíte v kuchyni Vaši vlastní variantu, třeba s naším misem 😊
Ingredience:
- Červená čočka půlená - 200 g
- Cizrna sterilovaná - 150 g
- Kuřecí vývar - 500 g
- Šalotka - 65 g
- Mrkev - 130 g
- Česnek - 15 g
- Zázvor - 20 g
- Miso cizrnové - 60 g
- Tamari hrachová - 4 lžíce
- Máslo - 70 g
- Rajčata cherry - 75 g
- Rajčatový protlak - 35 g
- Koriandr - 30 g
- Jarní cibule - 20 g
- Petržel hladkolistá - 10 g
- Chilli - 15 g
- Uzená paprika - 4 g
- Tandoori masala - 8 g
- Badyán celý - 4 g
- Skořice celá - 5 g
- Limeta kůra - 2 ks limety
- Limeta šťáva - ½ limety
Postup:
- Mrkev, šalotku, zázvor, česnek a chilli nakrájíme na malé kostičky a orestujeme na oleji
- Přidáme koření a necháme rozvonět, dále přidáváme rajčatový protlak a zarestujeme ho
- Zalijeme kuřecím vývarem
- Přisypeme propláchnutou červenou čočku a přivedeme k varu
- Vaříme cca 10 - 13 min
- Při varu přisypeme cizrnu, cizrnové miso
- Ke konci přidáme nakrájená cherry rajčata, nasekané bylinky
- Dochutíme hrachovou tamari, limetkovou šťávou, nastrouháme limetkovou kůru a pro sametovou konzistenci můžeme přimíchat kostky másla
Podávat můžeme samotné. Jako příloha se každopádně bude hodit jakákoliv rýže, nejlépe dochucena shiokoji. Popřípadě naan.
Dobrou chuť!