Je taková škoda, že nejsme kuchaři. Umíme ty věci vyrobit, ale nemáme fantazii, jak se dají úžasně použít.
A je takové štěstí, že jsme narazili na takové úžasné kuchaře a kuchařky, kteří naše produkty umí zakomponovat do moderní kuchyně, že jenom žasneme. Jako je třeba Daniela Bystrická z olomoucké Entrée, která vylepšila Jahodové knedlíky o dva druhy misa, shiokoji a bezový ocet (tedy Praocet z Čech).
Až si budete chtít udělat v kuchyni radost, nechte se inspirovat.
A my moc děkujeme!
Tvarohové knedlíky
Ingredience:
- Tučný tvaroh - 500 g
- Krupička - 100 g
- Polohrubá mouka - 300 g
- Žloutek - 2 ks
- Sůl - špetka
- Citronová kůra - 1 citron
- Máslo - 2 lžíce (pokojová teplota)
- Jahody - 300 g
- Vanilkový cukr
Postup:
- Připravíme si tvarohové těsto smícháním všech ingrediencí
- Těsto necháme odležet v lednici 30 – 60 min
- Těsto rozdělíme na pomoučené pracovní ploše na tenké čtverečky
- Jahody jednu po druhé obalíme ve vanilkovém cukru a každou položíme do středu těsta
- Těsto kolem jahody zapracujeme a opatrně vytvarujeme v knedlíček
- Knedlíky vařím ve vroucí, osolené vodě cca 3 – 5 min (dle velikosti)
- Ihned po vyjmutí z vody knedlíky naolejujeme
Miso drobenka
Ingredience:
- Máslo - 2 lžíce
- Strouhanka - 5 lžic
- Moučkový cukr - 3 lžíce
- Miso (zde použito shiro sójové) - 1,5 lžíce
Postup:
- Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme strouhanku, osmažíme dozlatova
- Přisypeme moučkový cukr a miso
- Vše rozmícháme
Bílá čokoláda/Miso krém
Ingredience:
- Bílá čokoláda - 200 g
- Máslo - 40 g
- Mléko - 70 ml
- Miso (vanilkové, ale klidně použijte karamelové) - 2 lžíce
Postup:
- Na vodní lázni rozehřejeme čokoládu, přidáme na kostky nakrájené máslo
- Smícháme dohromady, přidáme miso, přilijeme mléko, mícháme do požadované konzistence
Jahody s bezovým praoctem
Ingredience:
- Jahody - 5 ks
- Moučkový cukr - 1 lžíce
- Bezový praocet - 1 lžíce
Postup:
Jahody nakrájíme na čtvrtky, posypeme cukrem a zalijeme octem, promícháme
Tvaroh s Shiokoji
Ingredience:
- Tvrdý tvaroh - 200 g
- Světlá Shiokoji - 3 lžíce
Postup:
Tvaroh a Shiokoji smícháme dohromady
Servis
Knedlíky podáváme nejlépe hned za tepla, posypeme drobenkou, tvarohem se Shiokoji, jahodami v bezovém octu
Zalijeme omáčkou z misa a bílé čokolády
Můžeme přidat lístky máty a na vrch knedlíky posypat špetkou Maldon soli
Dobrou chuť!