Kachní prso v koji, višně v praoctu, perník, paštika
Daniela Bystrická z olomoucké Entrée se postupně stává přebornicí ve využívání koji (a dalších našich produktů). Pokaždé jsme fascinování tím, co vše dokáže vykouzlit a nejinak je tomu i dnes… Nechte se inspirovat.
A my moc děkujeme za další super recept.
Koji kachní prso
Postup:
- Kachní prso očistíme od blan, nařežeme kůži, zasypeme rozmixovanou Komekoji.
- Necháme v lednici 12–24 hod volně ležet za přístupu vzduchu.
- Po uplynulé době prso nožem či škrabkou na maso očistíme od přebytečné Komekoji.
- Dáme na studenou pánev.
- Jakmile se začne uvolňovat tuk, přelíváme jím prso, přidat můžeme také máslo.
- Doba restování bude u každého prsa jiná, cca počítejme 5–10 min.
- Maso necháme odpočinout stejný čas v troubě při 50°C.
Višně ve višňovém praoctu
Ingredience:
- Višně – 200 g
- Praocet višňový - 120 ml
- Voda - 30 g
- Cukr - 20 g
- Sůl - 5 g
Postup:
Vše zavaříme, nalijeme na vypeckované víšně, zavakuujeme/zavaříme.
Višňová redukce
Ingredience:
- Lák z naložených višní
- Máslo
Postup:
Zcezený lák zavaříme, zredukujeme, zamáslujeme do požadované konzistence.
Drůbeží paštika
Ingredience:
- Játra kuřecí - 500 g
- Máslo - 200 g
- Cibule - 1 ks
- Vývar kuřecí - 200 ml
- Víno bílé - 150 ml
- Koňak - 50 ml
- Smetana - 100 ml
- Sůl
- Pepř
Postup:
- Játra očistíme a namočíme přes noc do mléka (ztratí pak železitou chuť).
- Po uplynulé době omyjeme a zprudka orestujeme.
- Přilijeme bílé víno a koňak, necháme zredukovat.
- Přilijeme vývar, chvíli povaříme, játra chceme uvnitř růžové, takže vaříme pouze cca 5 min.
- Játra přendáme do mixéru, postupně přiléváme vývar, smetanu a na kostky nakrájené máslo.
- Mixujeme a přilíváme tekutiny do chvíle, kdy se nám konzistence paštiky líbí. Dochutíme solí a pepřem.
- Přelijeme do nádob, zalijeme rozpuštěným máslem. (Já použila tuk z kachník foie gras).
- Skladujeme v lednici, nebo sníme ihned po vychladnutí.
- Přidat můžeme také mandle, nebo bylinky dle svého výběru.
Servis
Pro servis na kachnu si paštiku přendáme do cukrářského pytlíku a následně paštikou ozdobíme perník.
Perník
Ingredience:
- Hladká mouka - 340 g
- Kypřící prášek do perníku - 1 balení
- Cukr krupice - 180 g
- Vejce - 1 ks
- Mléko - 250 ml
- Kakao holandského typu - 1 lžíce
- Olej - 100 ml
Postup:
- Smícháme všechny sypké ingredience.
- V druhé míse smícháme mléko s vajíčkem.
- Obě směsi spojíme, přilijeme olej, promícháme.
- Vylijeme na plech s pečícím papírem.
- Pečeme na 160 °C 30–45 min.
- Jde o klasický perník, pouze s menším množstvím cukru.
Servis
Na servis krájíme na tenké plátky, perník zdobíme paštikou, řepou a višněmi. Také můžeme přihodit pár lístků tymiánu a jako jsem udělala já, nastrouhat na vrch zbylý perníček z Vánoc.
Pečená červená řepa
Ingredience:
- Řepa
- Olej
- Sůl
Postup:
- Řepu omyjeme, poolejujeme, osolíme a zabalíme do alobalu.
- Pečeme při 180°C do změknutí. Cca 45 min (podle velikosti).
Servis
Na servis krájíme na kostky, které prohřejeme v redukci z višní a na tenké plátky, kterými zdobíme perník.