Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že během prázdninového období neposíláme zásilky v pátek. Snažíme se tak vyhnout situaci, kdy zboží zbytečně leží ve vozidlech a skladech dopravců přes víkend při vysokých letních teplotách. Děkujeme za pochopení a Vaši stálou přízeň.

Kachní prso v koji, višně v praoctu, perník, paštika

Daniela Bystrická z olomoucké Entrée se postupně stává přebornicí ve využívání koji (a dalších našich produktů). Pokaždé jsme fascinování tím, co vše dokáže vykouzlit a nejinak je tomu i dnes… Nechte se inspirovat.

A my moc děkujeme za další super recept.

 

Koji kachní prso

 

Postup:

  1. Kachní prso očistíme od blan, nařežeme kůži, zasypeme rozmixovanou Komekoji.
  2. Necháme v lednici 12–24 hod volně ležet za přístupu vzduchu.
  3. Po uplynulé době prso nožem či škrabkou na maso očistíme od přebytečné Komekoji.
  4. Dáme na studenou pánev.
  5. Jakmile se začne uvolňovat tuk, přelíváme jím prso, přidat můžeme také máslo.
  6. Doba restování bude u každého prsa jiná, cca počítejme 5–10 min.
  7. Maso necháme odpočinout stejný čas v troubě při 50°C.

 

Višně ve višňovém praoctu

 

Ingredience:

Postup:

Vše zavaříme, nalijeme na vypeckované víšně, zavakuujeme/zavaříme.

Višňová redukce

Ingredience:

  • Lák z naložených višní
  • Máslo

Postup:

Zcezený lák zavaříme, zredukujeme, zamáslujeme do požadované konzistence.

 

Drůbeží paštika

 

Ingredience:

  • Játra kuřecí - 500 g
  • Máslo - 200 g
  • Cibule - 1 ks
  • Vývar kuřecí - 200 ml
  • Víno bílé - 150 ml
  • Koňak - 50 ml
  • Smetana - 100 ml
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

  1. Játra očistíme a namočíme přes noc do mléka (ztratí pak železitou chuť).
  2. Po uplynulé době omyjeme a zprudka orestujeme.
  3. Přilijeme bílé víno a koňak, necháme zredukovat.
  4. Přilijeme vývar, chvíli povaříme, játra chceme uvnitř růžové, takže vaříme pouze cca 5 min.
  5. Játra přendáme do mixéru, postupně přiléváme vývar, smetanu a na kostky nakrájené máslo.
  6. Mixujeme a přilíváme tekutiny do chvíle, kdy se nám konzistence paštiky líbí. Dochutíme solí a pepřem.
  7. Přelijeme do nádob, zalijeme rozpuštěným máslem. (Já použila tuk z kachník foie gras).
  8. Skladujeme v lednici, nebo sníme ihned po vychladnutí.
  9. Přidat můžeme také mandle, nebo bylinky dle svého výběru.

 

Servis

Pro servis na kachnu si paštiku přendáme do cukrářského pytlíku a následně paštikou ozdobíme perník.

 

Perník

Ingredience:

  • Hladká mouka - 340 g
  • Kypřící prášek do perníku - 1 balení
  • Cukr krupice - 180 g
  • Vejce - 1 ks
  • Mléko - 250 ml
  • Kakao holandského typu - 1 lžíce
  • Olej - 100 ml

Postup:

  1. Smícháme všechny sypké ingredience.
  2. V druhé míse smícháme mléko s vajíčkem.
  3. Obě směsi spojíme, přilijeme olej, promícháme.
  4. Vylijeme na plech s pečícím papírem.
  5. Pečeme na 160 °C 30–45 min.
  6. Jde o klasický perník, pouze s menším množstvím cukru.

 

Servis

 

Na servis krájíme na tenké plátky, perník zdobíme paštikou, řepou a višněmi. Také můžeme přihodit pár lístků tymiánu a jako jsem udělala já, nastrouhat na vrch zbylý perníček z Vánoc.

Pečená červená řepa 

Ingredience:

  • Řepa
  • Olej
  • Sůl

Postup:

  1. Řepu omyjeme, poolejujeme, osolíme a zabalíme do alobalu.
  2. Pečeme při 180°C do změknutí. Cca 45 min (podle velikosti).

 

Servis

 

Na servis krájíme na kostky, které prohřejeme v redukci z višní a na tenké plátky, kterými zdobíme perník.

 

 

 

 

Zpět do obchodu