Kaju Katli s Misem
Martin Baránek, sous chef z olomoucké Entrée restaurace, používá miso na sladké dobroty. O jednu luxusní se s námi dnes podělil a my moc děkujeme.
Jenom pro info, Kaju Katli je tradiční dezert původně ze Severní Indie z cukru a kešu ořechů, takže i odsud může dorazit miso variace.
Ingredience:
- Kešu ořechy – 220 g (1 hrnek)
- Cukr – 320 g (1 hrnek)
- Voda – 160 ml (1/2 hrnku)
- Růžová voda -2 polévkové lžíce
- Ghee – 1 polévková lžíce
- Karamelové miso – 1 polévková lžíce
- Kardamom mletý - ½ čajové lžíce
(Růžovou vodu můžete vynechat, i když její příprava není nijak náročná)
Postup:
- Kešu ořechy rozmixujeme na jemnou mouku, přesejeme přes síto
- Do pánve s nepřilnavým dnem dáme cukr a vodu a začneme vařit sirup
- Sirup trochu zredukujeme, musí zhoustnout, ale nesmí být lepivý (v komentářích je video, jaká konzistence je správná)
- Přidáme na mouku rozemleté kešu ořechy a začneme společně vařit
- Za stálého míchání zredukujeme o ¼ a odstavíme
- Přidáme miso, ghee, růžovou vodu, kardamom a miso a dobře promícháme
- Směs vylijeme na pečící papír potřený přepuštěným máslem
- Překryjeme dalším papírem a necháme trochu vychladnout
- Válečkem vyválíme na 1 cm tlustý plát a necháme vychladnout
- Krájíme na čtverečky
Dobrou chuť!