Kaju Katli s Misem

Martin Baránek, sous chef z olomoucké Entrée restaurace, používá miso na sladké dobroty. O jednu luxusní se s námi dnes podělil a my moc děkujeme.

Jenom pro info, Kaju Katli je tradiční dezert původně ze Severní Indie z cukru a kešu ořechů, takže i odsud může dorazit miso variace.

 

Ingredience:

  • Kešu ořechy – 220 g (1 hrnek)
  • Cukr – 320 g (1 hrnek)
  • Voda – 160 ml (1/2 hrnku)
  • Růžová voda -2 polévkové lžíce
  • Ghee – 1 polévková lžíce
  • Karamelové miso – 1 polévková lžíce
  • Kardamom mletý - ½ čajové lžíce

(Růžovou vodu můžete vynechat, i když její příprava není nijak náročná)

 

Postup:

  1. Kešu ořechy rozmixujeme na jemnou mouku, přesejeme přes síto
  2. Do pánve s nepřilnavým dnem dáme cukr a vodu a začneme vařit sirup
  3. Sirup trochu zredukujeme, musí zhoustnout, ale nesmí být lepivý (v komentářích je video, jaká konzistence je správná)
  4. Přidáme na mouku rozemleté kešu ořechy a začneme společně vařit
  5. Za stálého míchání zredukujeme o ¼ a odstavíme
  6. Přidáme miso, ghee, růžovou vodu, kardamom a miso a dobře promícháme
  7. Směs vylijeme na pečící papír potřený přepuštěným máslem
  8. Překryjeme dalším papírem a necháme trochu vychladnout
  9. Válečkem vyválíme na 1 cm tlustý plát a necháme vychladnout
  10. Krájíme na čtverečky

Dobrou chuť!

 

Zpět do obchodu