Sladká inspirace od Martina Baránka, zástupce Přemka Forejta v Olomoucké Entrée restaurant. Recept, ve kterém využijete hned dvě různé miso pasty, jakoukoliv světlou a karamelovou! Slaná chuť se totiž náramně hodí i do dezertů.
Korpus
Ingredience:
- Máslo - 130 g
- Máslové sušenky - 250 g
- Miso pasta (světlá) - 30 g
Postup:
- Sušenky nadrtit na velmi jemno.
- Smíchat s povoleným máslem a misem.
- Dno formy vyložit pečícím papírem a vymazat olejem i po stranách.
- Napěchovat na dno 20 cm formy na koláč.
- Nechat zatuhnout 2 hodiny.
Krém
Ingredience:
- Sýr Philadelphia - 700 g
- Řecký jogurt - 450 g
- Cukr krupice - 80 g
- Citronová kůra - 2 ks
- Citronový šťáva - 2 pol. Lžíce
- Lusk vanilka - 1 ks
- Želatina - 2 plátky
Postup:
- Sýr, jogurt, cukr, citr. kůru, šťávu a vanilku vyšleháme.
- 2 plátky želatiny necháme nabobtnat ve vodě.
- Nabobtnanou želatinu přendáme do 50 ml teplé vody a necháme rozpustit.
- Rozpuštěnou želatinu vmícháme do krému.
- Krém nanést na zatuhlý korpus lehce poklepat s formou pro zbavení bublin a nechat pár hodin vychladit (přes noc).
Miso karamel (poleva)
Ingredience:
- Cukr - 50 g
- Máslo - 30 g
- Smetana 31% - 50 g
- Želatina - 1/2 plátku
- Karamelové miso - 70 g
Postup:
- Z cukru uděláme karamel.
- Zalijeme smetanou a odvaříme hrudky karamelu.
- Přidáme máslo a miso a dobře vymícháme.
- Nechat nabobtnat ½ plátku želatiny, vmícháme do teplého karamelu (nesmí být horký)!
- Karamel nalijeme na krém a necháme zatuhnout.
Teď už si jen tuhle parádu vychutnat!