Zase jednou miso a tamari ve sladkém receptu. Luxusní tartaletku, druh moučníku, si pro Vás připravila Daniela Bystrická a my jí moc děkujeme.
Tartaletka těsto
Ingredience (na 6 tartaletek):
- Máslo - 60 g
- Cukr moučka - 45 g
- Vejce - 25 g
- Hladká mouka - 115 g
- Mandlová mouka - 20 g
- Citronová kůra - 3 g
- Sůl - 1 g
Postup:
- V robotu utřeme máslo s cukrem
- Přidáme vejce, nakonec mouku, mandlovou mouku, cukr, citronovou kůru a sůl
- Všechny suroviny zpracujeme v hladké těsto
- Vyválíme (nejlépe mezi dvěma fóliemi, nebo pečícími papíry) na tloušťku 2 mm a zmrazíme
- Zmrzlým těstem naplníme ráfky, nebo jakoukoliv jinou formu na tartaletku
- Pečeme na 160°C 15 – 20 min
Arašídový miso krém
Ingredience:
- Mascarpone - 250 g
- Arašídová pasta - 85 g
- Cukr moučka - 100 g
- Smetana 31% - 120 g
- Želatina – 2 plátky
- Miso Shiro (sójové) - 25 g
Postup:
- Nad vodní lázní rozehřejeme mascarpone, arašíd pastu, cukr, smetanu a Miso
- Po smíchání odebereme ¼ krému a smícháme s namočenou želatinou nad vodní lázní
- Vše spojíme dohromady
- Necháme vychladnout, krémem naplníme cukrářský pytlík
- Zdobíme tartaletku
Oříšky v karamelu
Ingredience:
- Cukr krystal - 50 g
- Maldon sůl - špetka
- Oříšky (arašídy/lískové ořechy) - 50 g
Postup:
- Z cukru na pánvi na mírném plameni vytvoříme karamel
- Lehce posolíme
- Nalijeme na oříšky
- Necháme vychladnout
Pomeranče v tamari
Ingredience:
- Cukr - 15 g
- Voda - 15 g
- Tamari (sójová) - 10 g
- Sečuánský pepř - 2 g
- Pomeranč segmenty - 1 ks pomeranče
Postup:
- Z pomeranče vykrájíme segmenty
- (Kůru pomeranče nastrouháme a použijeme nakonec na posypání tartaletky)
- Sečuánský pepř lehce rozvoníme na suché pánvi
- Přidáme vodu, tamari a cukr
- Necháme rozpustit cukr
- Do vzniklého sirupu přidáme segmenty pomeranče, necháme macerovat alespoň 15 min
- Již nezahříváme
- Pomeranče scedíme, použijeme na ozdobení tartaletky
Tak necháte se inspirovat? Nebo rovnou celý recept vyzkoušíte? Velmi Vám to doporučujeme 😊
Dobrou chuť!