Sladká kaše nebo také nápoj Amazake (Amasaké) má několik různých receptů, dle kterých si ji můžete připravit. A k tomu nespočet využití.
Naše kamarádka Yuhi Che Vám dnes jeden takový recept předá a k tomu i pár tipů, jak tuto sladkost bez přidaného cukru v kuchyní využít.
Moc děkujeme.
Samotné amazake
Ingredience:
- Komekoji – 100 g
- Uvařená vychladlá rýže – 100 g
- Voda – 300 ml
Postup:
- Smíchejte uvřenou rýži a vodu a v hrnci vařte, dokud nezměkne na kaši
- Vypněte plotýnku a počkejte, dokud kaše nezchladne pod 60°C
- Přidejte komekoji a dobře promíchejte
- Přelejte do čisté sklenice a nechte 1-3 dny (pokud udržíte teplotu 50-60°C stačí i 6-8 hodin)
- Amazake můžete použít tak, jak je nebo jej rozmixovat úplně najemno
Amazake můžete jíst tak, jak je. Můžete jej přidat do dezertů, do smoothie, zředěné pít nebo použít do jídel místo mléka, cukru a mouky.
Na obrázcích je
- Horká Amazake se skořicí a citrónovou kůrou
- Omeleta s Amazake (vajíčka tak budou více nadýchaná)
Amazake s batátem
Ingredience:
- Batáty – 330 g
- Citrón – 1 ks
- Amazake – 100 g
- Špetka soli
- Voda – 200 ml
- Rozinky – 30-40 g
Postup:
- Umyjte a nakrájejte batáty (1-1,5 cm) a citrón (3-5 mm) na kolečka
- Vložte ingredience do hrnce a vařte na střední teplotě 10-15 minut dokud batáty změknou, ale nezničí se tvar
- Jemně vše promíchejte
Užijte si zdravou zimní svačinu!
Dobrou chuť