Dýňová polévka s misem a tamari

Daniea Bystrická, kuchařka olomoucké Entrée restaurace, nám do provozovny přivezla ochutnat tuhle skvělou dýňovou polévku, do které použila mimo jiné i naše miso a tamari. Byla tak skvělá, že jsme vyměnili polévkovou lžíci za čajovou lžičku, aby nám déle vydržela 😊 Moc děkujeme!

Vyzkoušejte také nebo jen nechte inspirovat…

 

Ingredience:

  • Máslová dýně - 1 ks (cca 1,3 kg neočištěná)
  • Šalotka - 150 g
  • Česnek - 50 g
  • Pomerančová šťáva - 300 ml (ze 4 pomerančů)
  • Citronová šťáva - 40 ml
  • Kokosové mléko - 300 ml
  • Kuřecí/zeleninový vývar - 200 ml
  • Miso (sójové) - 30 g
  • Tamari (pohanková) - 50 g
  • Pomerančová kůra - 1 ks pomeranče

Postup:

  1. Dýni oloupeme a odstraníme semínka
  2. Dáme péct spolu s šalotkou a česnekem doměkka (při 200 °C cca 40 min)
  3. Upečenou zeleninu přendáme do hrnce, zalijeme vývarem a kokosovým mlékem
  4. Přilijeme pomerančovou a citronovou šťávu, miso a tamari
  5. Promixujeme, přidáme pomerančovou kůru, dochutíme
  6. Servírujeme společně s páleným pomerančem v tamari, nakládanými kostkami dýně, restovanou dýní, můžeme přidat dýňová semínka a dýňový olej

Nakládaná dýně

Očištěnou dýni nakrájíme na kostky, povaříme cca 3-5 min v nálevu

Nálev

Připravíte z těchto surovin:

  • Voda - 1 l
  • Bílý vinný ocet - 300 ml
  • Sůl - 40 g
  • Cukr - 120 g
  • Pepř - 1 lžička
  • Bobkový list - 6 lístků
  • Nové koření - 0,5 lžičky
  • Koriandr semínko - 1 lžička

Pálený pomeranč s tamari

Ingredience:

Postup:

  1. Pomeranč oloupeme, vyřízneme nožem segmenty
  2. Segmenty povaříme cca 2 min v tamari
  3. Vytáhneme, opálíme flambovací pistolí

 

Dobrou chuť!

 

 

 

 

 

Zpět do obchodu