Daniea Bystrická, kuchařka olomoucké Entrée restaurace, nám do provozovny přivezla ochutnat tuhle skvělou dýňovou polévku, do které použila mimo jiné i naše miso a tamari. Byla tak skvělá, že jsme vyměnili polévkovou lžíci za čajovou lžičku, aby nám déle vydržela 😊 Moc děkujeme!
Vyzkoušejte také nebo jen nechte inspirovat…
Ingredience:
- Máslová dýně - 1 ks (cca 1,3 kg neočištěná)
- Šalotka - 150 g
- Česnek - 50 g
- Pomerančová šťáva - 300 ml (ze 4 pomerančů)
- Citronová šťáva - 40 ml
- Kokosové mléko - 300 ml
- Kuřecí/zeleninový vývar - 200 ml
- Miso (sójové) - 30 g
- Tamari (pohanková) - 50 g
- Pomerančová kůra - 1 ks pomeranče
Postup:
- Dýni oloupeme a odstraníme semínka
- Dáme péct spolu s šalotkou a česnekem doměkka (při 200 °C cca 40 min)
- Upečenou zeleninu přendáme do hrnce, zalijeme vývarem a kokosovým mlékem
- Přilijeme pomerančovou a citronovou šťávu, miso a tamari
- Promixujeme, přidáme pomerančovou kůru, dochutíme
- Servírujeme společně s páleným pomerančem v tamari, nakládanými kostkami dýně, restovanou dýní, můžeme přidat dýňová semínka a dýňový olej
Nakládaná dýně
Očištěnou dýni nakrájíme na kostky, povaříme cca 3-5 min v nálevu
Nálev
Připravíte z těchto surovin:
- Voda - 1 l
- Bílý vinný ocet - 300 ml
- Sůl - 40 g
- Cukr - 120 g
- Pepř - 1 lžička
- Bobkový list - 6 lístků
- Nové koření - 0,5 lžičky
- Koriandr semínko - 1 lžička
Pálený pomeranč s tamari
Ingredience:
- Pomeranč - 1 ks
- Tamari (pohanková) - 50 g
Postup:
- Pomeranč oloupeme, vyřízneme nožem segmenty
- Segmenty povaříme cca 2 min v tamari
- Vytáhneme, opálíme flambovací pistolí
Dobrou chuť!