Občas zabrousíme i do vyšší gastronomie a tak nabízíme recept ze zákulisí Entrée od Martina Baránka, jejího sous-chefa. Za recept moc děkujeme nejen proto, že v něm našlo své místo hned několik našich produktů, ale i proto, že je dost edukativní stran postupů a technik. Díky.
Fazolky
Ingredience:
- Zelené fazolky – 100 g
- Zlatá Shiokoji – 1 polévková lžíce
- Sůl
Postup:
- Fazolky očistíme, opláchneme a zbavíme dřevnatých konců
- 2 minuty povaříme v osolené vodě
- Následně šokem zchladíme v ledové lázni
- Orestujeme prudce na oleji
- Orestované fazolky smícháme se shiokoji a osolíme
Picklovaná hořčice
Ingredience:
- Hořčičné semínko – 50 g
- Kustovnicový praocet - 50 ml
- Sůl – 5 g
- Cukr – 5 g
Postup:
- Hořčičné semínko zavaříme 1 minuty v horké vodě, vycedíme a znovu zavaříme v nové vodě
- Tento postup je nutno udělat 10x po sobě, abysme se zbavili hořkosti a palčivosti hořčičného semínka
- Po desátém varu horkou hořčici zalijeme octem, osolíme, osladíme a necháme v pokojové teplotě vychladnout
- Takto připravenou hořčici je možno uchovávat v lednici pro další použití
Marinovaný žloutek
Ingredience:
- Žloutek – 1 ks
- Hrachová tamari – 50 ml
Postup:
- Žloutek oddělíme od bílku
- Vložíme do nádoby s tamari
- Žloutek musí být ponořený
- 4 hodiny marinujeme v lednici
Furikake
Ingredience:
- Katsuobushi (sušený tuňák) – 15 g
- Hrachová tamari – 15 ml
- Sezamové semínko bílé 15 g
- Cukr - 4 g
- Nori – 4 g
Postup:
- Nori nastříháme nůžkami na malé kostičky 0,5 x 0,5 cm
- Sezamové semínko opražíme na pánvičce a odložíme bokem
- V hrnci pomalu orestujeme katsuobushi, přidáme tamari a cukr a dobře promícháme
- Katsuobushi necháme vychladnout
- Vše smícháme dohromady
- Je dobré Furikake nechat do druhého dne proschnout
- Je možné ho uskladnit ve skleničce k dalšímu použití
Na závěr:
- Do spodu talíře dám uvařenou kulatozrnnou rýži, tu můžeme vychutit shiokoji
- Orestované fazolky, smícháme s lžící hořčice, lžící shiokoji a promícháme
- Fazolky klademe na rýži, můžeme na dochucení použít tamari se žloutků
- Vše zasypeme furikake
- Do středu vložíme žloutek ať jde vidět
- Zdobím mizunou neboli hořčičnými listy
Jestli najdete odvahu a vyzkoušíte, prosím o foto nebo sdílení zkušeností z přípravy.
A v každém případě Dobrou chuť!