Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že v letním období neexpedujeme v pátek, abychom se vyhnuli situaci, že Vaše balíčky zbytečně leží celý víkend v autech nebo skladech dopravců při vysokých teplotách. Prakticky to znamená, že zásilky na dobírku nebo uhrazené od pondělí do čtvrtka 12:00 odchází ještě tentýž den s doručením následujícího dne. Později přijaté objednávky jsou vyřízeny během víkendu a odchází v pondělí s doručením v úterý. Děkujeme za pochopení a Vaši stálou přízeň

Fermentované čínské zelí hakusai oshinko

Ingredience:

  • 400 g čínského zelí (čtvrt hlávky)
  • 2 polévkové lžíce Shiokoji od Kojibakers
  • 1 lžička mletého nebo celého sezamového semínka
  • 15 g zázvoru
  • Zip lock uzavíratelný sáček

 

Postup: 

  1. Vezmeme zelí a nakrojíme spodní část a rukou dotrhneme a rozdělíme na dvě poloviny, stejným způsobem rozdělíme poloviny na čtvrtiny. Zelí trháme a rozdělujeme rukou, aby se udržela jeho čerstvost, dle japonských pravidel.
  2. Použijeme omytou čtvrtku zelí a zbytek uchováme v lednici. Zelí nakrájíme na 2-3 cm proužky, zázvor omyjeme (neloupeme) a nakrájíme na tenké plátky.
  3. Vše vložíme do sáčku, přidáme shiokoji a sezamové semínko. Sáček uzavřeme a prohněteme v rukou.
  4. Uložíme v lednici nejméně na dvě hodiny a můžeme servírovat.

 

cabbage_7

cabbage_8

Po dvou hodinách fermentování je zelí stále hezky křupavé a chuť koji je krásně prostoupená zelím. Ve fermentování je možné pokračovat dále. Naložené zelí v shiokoji vydrží v lednici i týden, jeho textura změkne a lehce zvodnatí.
 
Voda ze zelí se může pít i jako ranní energetický nabíječ.
Kombinace těchto ingrediencí je zdravá alternativa přílohy k tučnějším nebo smaženým masům jako řízek. V létě ideální jako lehká svačina plná enzymů, vitamínů a probiotik.

 

Recept pro nás připravili en.jp s.r.o. (Hiroto Nakagawa a Jun & Petra Watabe), kteří provozují bistro a kavárnu En v Mánesově ulici v Praze. Určitě u nich některé z japonských dobrot ochutnejte!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení