Fermentované čínské zelí hakusai oshinko

Ingredience:

  • 400 g čínského zelí (čtvrt hlávky)
  • 2 polévkové lžíce Shiokoji od Kojibakers
  • 1 lžička mletého nebo celého sezamového semínka
  • 15 g zázvoru
  • Zip lock uzavíratelný sáček

 

Postup: 

  1. Vezmeme zelí a nakrojíme spodní část a rukou dotrhneme a rozdělíme na dvě poloviny, stejným způsobem rozdělíme poloviny na čtvrtiny. Zelí trháme a rozdělujeme rukou, aby se udržela jeho čerstvost, dle japonských pravidel.
  2. Použijeme omytou čtvrtku zelí a zbytek uchováme v lednici. Zelí nakrájíme na 2-3 cm proužky, zázvor omyjeme (neloupeme) a nakrájíme na tenké plátky.
  3. Vše vložíme do sáčku, přidáme shiokoji a sezamové semínko. Sáček uzavřeme a prohněteme v rukou.
  4. Uložíme v lednici nejméně na dvě hodiny a můžeme servírovat.

 

cabbage_7

cabbage_8

Po dvou hodinách fermentování je zelí stále hezky křupavé a chuť koji je krásně prostoupená zelím. Ve fermentování je možné pokračovat dále. Naložené zelí v shiokoji vydrží v lednici i týden, jeho textura změkne a lehce zvodnatí.
 
Voda ze zelí se může pít i jako ranní energetický nabíječ.
Kombinace těchto ingrediencí je zdravá alternativa přílohy k tučnějším nebo smaženým masům jako řízek. V létě ideální jako lehká svačina plná enzymů, vitamínů a probiotik.

 

Recept pro nás připravili en.jp s.r.o. (Hiroto Nakagawa a Jun & Petra Watabe), kteří provozují bistro a kavárnu En v Mánesově ulici v Praze. Určitě u nich některé z japonských dobrot ochutnejte!

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.