Kroupová polévka s misem a uzeným
Nedávný recept na Shiokoji bůček vzbudil ohlas a tak jsme rádi, že v obdobném duchu Martin Baránek z olomoucké Entrée restaurace připravil i další recept inspirovaný venkovem a vesnicí. A opět je povýšený na skvělou úroveň. Děkujeme!
Ingredience:
- Kroupy – 250 g
- Uzené koleno – 800 g
- Cibule – 700 g
- Mrkev – 250 g
- Celer – 150 g
- Petržel – 150 g
- Kadeřávek – 250 g
- Voda – 3 l
- Nové koření – 2 g
- Bobkový list – 1 g
- Pepř černý celý – 2 g
- Majoránka – 1 g
- Česnek strouhaný – 10 g
- Libeček – 10 g
- Petržel nať – 10 g
- Pohankové miso – 150 g
- Ocet (třeba Česnekový Praocet) - 15 ml
- Sůl dle chuti
Postup:
- Kroupy namočte do vody, klidně přes noc.
- Uvařte kroupy do měkka, odložte bokem.
- Kadeřávek operte a natrhejte na malé kousky, stonky použijete do vývaru.
- Zeleninu opečte na tuku do zlatova.
- Zalejte vodou a přidejte koření, vařte 2-3 hodin. Maso musí jít obrat od kosti.
- Pokud se tak stalo, vývar vyceďte.
- Maso oberte a odložte bokem.
- Vývar dochuťte misem, octem, solí, česnekem a drcenou majoránkou.
- Kadeřávek můžete povařit přímo v hrnci s polévkou nebo jako Martin uvařit na páře bokem a vše potom servírovat zvlášť do talíři.
Toť vše.
Dobrou chuť.