Kvašáky v shiokoji
Netradiční kvašené okurky...
Ingredience:
- 10-15 okurek nákládaček
- 5 lžic shiokoji
- 5 vinných nebo třešňových listů
- 2l vody
- kopr
- křen (menší kousek)
Postup:
- Okurky, vinné listy a kopr omyjeme, párkrát okurky propícháme nožem. Křen oloupene a nakrájíme na větší kousky.
- Okurky skládáme do velké sklenice, prokládáme vinnými listy, koprem a křenem.
- Zalijeme vodou promíchanou s shiokoji. Nálev by měl mít pokojovou teplotu. Sklenici zaplníme nálevem tak, aby byla zelenina ponořená, můžeme zatížit kamenem.
- Necháme při pokojové teplotě kvasit. Doba kvašení je 7-14 dnů, záleží na teplotě místnosti. Stále ochutnáváme.
- Po vykvašení uskladníme v suché a studené místnosti nebo lednici pro zastavení kvašení.
- Kvašáky jsou jemně slané, chutnají báječně samostatně, ale i k pokrmům, jako například k řízku s shiokoji.
Recept pro nás připravili en.jp s.r.o. (Hiroto Nakagawa a Jun & Petra Watabe), kteří provozují bistro a kavárnu En v Mánesově ulici v Praze. Určitě u nich některé z japonských dobrot ochutnejte!