Kvašáky v shiokoji

Netradiční kvašené okurky...

Ingredience:

  • 10-15 okurek nákládaček
  • 5 lžic shiokoji
  • 5 vinných nebo třešňových listů
  • 2l vody
  • kopr
  • křen (menší kousek)
 
Postup:
 
  1. Okurky, vinné listy a kopr omyjeme, párkrát okurky propícháme nožem. Křen oloupene a nakrájíme na větší kousky.
  2. Okurky skládáme do velké sklenice, prokládáme vinnými listy, koprem a křenem.
  3. Zalijeme vodou promíchanou s shiokoji. Nálev by měl mít pokojovou teplotu. Sklenici zaplníme nálevem tak, aby byla zelenina ponořená, můžeme zatížit kamenem.
  4. Necháme při pokojové teplotě kvasit. Doba kvašení je 7-14 dnů, záleží na teplotě místnosti. Stále ochutnáváme.
  5. Po vykvašení uskladníme v suché a studené místnosti nebo lednici pro zastavení kvašení.
  6. Kvašáky jsou jemně slané, chutnají báječně samostatně, ale i k pokrmům, jako například k řízku s shiokoji.

 

kvasaky_1

kvasaky_2

kvasaky_3

kvasaky_4

Recept pro nás připravili en.jp s.r.o. (Hiroto Nakagawa a Jun & Petra Watabe), kteří provozují bistro a kavárnu En v Mánesově ulici v Praze. Určitě u nich některé z japonských dobrot ochutnejte!

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.