Často odpovídáme na to, k čemu se miso používá. To, že do polévek, omáček, pomazánek nebo prostě místo soli už asi víte. Martin Baránek, sous-chef Entrée restaurace nám ukáže, jak jej využít při výrobě domácího hummusu.
Třeba takto vypadala včera zaměstnanecká večeře přímo v olomoucké restauraci…
Ingredience:
- Sušená cizrna – 150 g
- Tahini – 75 g
- Olivový olej – 150 g
- Paprika mletá sladká – 2 g
- Česnek - 1 stroužek
- Citronová kůra – 1 ks
- Citronová šťáva – 1 ks
- Sůl – 2 g
- Římský kmín mletý – 1 g
- Pepř černý - 0,5 g
- Shiro miso cizrnové – 50 g
Postup:
- Cizrnu namočit přes noc
- Cizrnu uvařit do měkka
- Olivový olej můžeme použít ze sušených rajčat pokud nějaký zbyde
- Citronovou kůru nastrouhat na jemném struhadle
- Vše společně vymixovat
Pečená cizrna na posyp
Ingredience:
- Konzervovaná cizrna – 1 plechovka
- Sůl
- Koření Ras El Hanout
- Olej
Postup:
- Konzervovanou cizrnu scedíme z nálevu, necháme dobře vykapat
- Cizrnu vložíme na plech, pokapeme olejem a dáme péct do trouby na 180°C 20-30 minut
- Ještě teplou cizrnu dobře osolíme a posypeme slušnou dávkou koření, Ras El Hanout není nutný, použijte vaše oblíbené koření
Na závěr k humusu nakrájíme skleničku sušených rajčat, posypeme pečenou cizrnou a ozdobíme bazalkou a oreganem.
Dobrou chuť.