Okonomiyaki je druh zelné placky, která patří mezi tradiční jídla japonské kuchyně. Někdy se jí přezdívá také japonská palačinka nebo japonská pizza. My vám dnes díky Daniele Bystrické z olomoucké Entrée restaurace nabídneme jednu z variant této lahůdky, ve které najdete naše miso i tamari.
Okonomiyaki placky
Ingredience:
- Hladká mouka - 150 g
- Bílé zelí - 260 g
- Vejce - 2 ks
- Slanina - 200 g
- Cibule - 100 g
- Tamari pohanková - 50 g
- Dashi-no moto vývar - 220 g
- (Vývar - 200 g voda + 2 lž. dashi-no moto)
- Pažitka
- Olej
Postup:
- Mouku, dashi vývar, tamari a vejce spojíme v kašičku
- Zelí, cibuli a slaninu nakrájíme na plátky
- Těstíčko spojíme s pevnými surovinami
- Smažíme pomalu dozlatova, případně dopečeme v troubě
Tamari kuřecí srdíčka
Ingredience:
- Kuřecí srdíčka - 200 g
- Tamari pohanková - 100 g
- Mirin - 60 g
Postup:
- Srdíčka očistíme, vložíme do misky, zalijeme tamari a mirinem
- Marinujeme v lednici cca 12 hod (24 hod ničemu neuškodí)
Okonomi omáčka
Ingredience:
- Kečup - 3 lžíce
- Worcester - 1 lžíce
- Med - 4 lžíce
- Tamari pohanková - 2 lžíce
Postup:
Veškeré suroviny zahřejeme v rendlíku, zamícháme.
Miso majonéza
Ingredience:
- Žloutek - 3 ks
- Rostlinný olej - 200 ml
- Limetková šťáva - 1 ks
- Miso cizrnové - 2 lžíce
Postup:
- Rozšleháme žloutky, pomalu přiléváme olej
- Za stálého šlehání vznikne požadovaná konzistence
- Při šlehání přidáme šťávu z jedné limety a miso
Alternativně je možné použít mixér a smíchat vše v něm
Servis:
Okonomiyaki máme usmaženou, potřeme majonézou a Okonomi omáčkou, na pánvi zprudka orestujeme srdíčka (cca 1 - 2 min), rozpůlíme, přidáme je na okonomiyaki placku, posypeme pažitkou, nebo jarní cibulkou.
Dobrou chuť!