Okonomiyaki

Okonomiyaki je druh zelné placky, která patří mezi tradiční jídla japonské kuchyně. Někdy se jí přezdívá také japonská palačinka nebo japonská pizza. My vám dnes díky Daniele Bystrické z olomoucké Entrée restaurace nabídneme jednu z variant této lahůdky, ve které najdete naše miso i tamari.

 

Okonomiyaki placky

 

Ingredience:

  • Hladká mouka - 150 g
  • Bílé zelí - 260 g
  • Vejce - 2 ks
  • Slanina - 200 g
  • Cibule - 100 g
  • Tamari pohanková - 50 g
  • Dashi-no moto vývar - 220 g
    • (Vývar - 200 g voda + 2 lž. dashi-no moto)
  • Pažitka
  • Olej

 

Postup:

  1. Mouku, dashi vývar, tamari a vejce spojíme v kašičku
  2. Zelí, cibuli a slaninu nakrájíme na plátky
  3. Těstíčko spojíme s pevnými surovinami
  4. Smažíme pomalu dozlatova, případně dopečeme v troubě

 

Tamari kuřecí srdíčka

 

Ingredience:

 

Postup:

  1. Srdíčka očistíme, vložíme do misky, zalijeme tamari a mirinem
  2. Marinujeme v lednici cca 12 hod (24 hod ničemu neuškodí)

 

Okonomi omáčka

 

Ingredience:

  • Kečup - 3 lžíce
  • Worcester - 1 lžíce
  • Med - 4 lžíce
  • Tamari pohanková - 2 lžíce

 

Postup:

Veškeré suroviny zahřejeme v rendlíku, zamícháme.

 

 

Miso majonéza

 

Ingredience:

  • Žloutek - 3 ks
  • Rostlinný olej - 200 ml
  • Limetková šťáva - 1 ks
  • Miso cizrnové - 2 lžíce

 

Postup:

  1. Rozšleháme žloutky, pomalu přiléváme olej
  2. Za stálého šlehání vznikne požadovaná konzistence
  3. Při šlehání přidáme šťávu z jedné limety a miso

Alternativně je možné použít mixér a smíchat vše v něm

 

Servis:

 

Okonomiyaki máme usmaženou, potřeme majonézou a Okonomi omáčkou, na pánvi zprudka orestujeme srdíčka (cca 1 - 2 min), rozpůlíme, přidáme je na okonomiyaki placku, posypeme pažitkou, nebo jarní cibulkou.

 

Dobrou chuť!

 

 

 

 

 

Zpět do obchodu