Picanha, květák, rajčatové mole

Martin Baránek z olomouckého Steak restaurant se s námi podělil o recept a využití enzymů z komekoji na urychlení přípravy květové špičky. Kusu masa, který je typicky velmi tuhý a potřebuje zrát alespoň měsíc, aby maso změklo. Tedy pokud nepoužijete komekoji…

 

Picanha (Hovězí květová špička)


Ingredience na 4 porce:

  • 1 kg Picanha (nejlépe od řezníka sehnat vyvěšenou květovou špičku, nechceme ji strařenou, k tomu nám pomůže komekoji)
  • 40 g Komekoji

Postup:

  1. Komekoji rozmixujeme na jemný prach
  2. Květovou špičku zasypeme ze všech stran prachem z komekoji vložíme na mřížku nebo perforovaný plech, maso může pustit nějakou šťávu proto doporučím, podložit miskou nebo plechem
  3. V domácí podmínkách doporučím maso zavakuovat ať nám bakterie v lednici maso nekontaminují
  4. Pokud máme přístup k lednici na zrání masa, neváhejte a použijte ji, sám ji ke staření hovězího používám u nás v restauraci
  5. Necháme zrát 7 dnů
  6. Po sedmi dnech vytáhneme z lednice, nožem okrájíme komekoji a oschlé maso, naporcujeme na cca 200 g kousky
  7. Na rozpálených uhlících zatáhneme květovou špičku prve ze strany na které je tukové krytí, to je nutné dobře vypéct aby maso nebylo žvýkavé
  8. Zatáhneme ze všech stran, poté přesuneme z největšího žáru ohně stranou a pomalu dopékáme, propečeme ideálně na medium (62°C v jádru masa)
  9. Maso na 3-4 minuty odložíme bokem a necháme odpočinout
  10. Krájíme na tenké plátky

Gró staření květové špičky v komekoji je časová úspora, standartně ji necháváme zrát měsíc, aby se povolilo hrubé vlákno masa, komekoji tohle zvládne udělat za týden

 

Tomatové mole


Ingredience:

  • 500 g rajčat
  • 60 g chilli papriček
  • 15 g ancho chille
  • 90 g cibule
  • 5 g česneku
  • 40 g olivový olej
  • 15 g sůl
  • 15 g balsamico

Postup:

  1. Rajčta, chilli papričky a oloupanou cibuli překrájenou na hrubé kolečka spálíme na ohni do černa a odložíme bokem
  2. Spálenou zeleninu a zbytek surovin vložíme do mixéru a rozmixujeme do hladka, necedíme
  3. Případně dochutíme

 

Pečený květák


Ingredience:

  • 1 ks květák
  • 100 g přepuštěného másla

Postup:

  1. Květák opláchneme, osušíme a dobře osolíme
  2. Zabalíme do alobalu a upečeme na 180°C cca 20 minut
  3. Vybalíme z alobalu, potřeme přepuštěným máslem a začneme grilovat na uhlí ze všech stran.
  4. Grilujeme do zlatova, mírné opálení není na škodu, po celou dobu pečení potíráme přepuštěným máslem
  5. Až má květák krásnou barvu, rozkrojíme na čtvrtky, naposledy potřeme máslem a můžeme servírovat

 

Vyzkoušejte celý recept nebo se nechte inspirovat jeho částmi!

Dobrou chuť!