Shiokoji polévka
Ingredience pro 4 porce:
- 100g čínského zelí
- 1 menší cibule
- 100g bílé ředkve
- 10g jarní cibulky
- 5g zázvoru
- 1 stroužek česneku
- 100g kuře (jakákoliv část)
- 1 vejce
- 15g kuřecího masoxu
- 200ml bílého vína
- 30g shio-koji
- 5ml sezamového oleje (nemusí být)
- bílý pepř a sůl
Postup:
- Nakrájejte zeleninu a kuře, čínské zelí a kuře krájíme na větší kousky a cibuli na tenké plátky. Ředkev krájíme šikmo cik cak na větší kousky. Česnek a zázvor nastrouháme a jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka.
- Do hrnce nalejte vodu, přidejte ředkev a přiveďte k bodu varu.
- Do vařící vody přidejte masox, bílé víno, zbytek zeleniny a kuře.
- Přikrejte hrnec pokličkou a vařte na mírném plameni přibližně 10 minut.
- Po uvaření rozklepněte jedno vejce přímo do polévky a ještě chvíli povařte, poté vypněte.
- Přidejte shio-koji a zamíchejte
- Přidejte sůl a pepř dle chuti
- Ke konečnému dochucení přilejeme sezamový olej a přisypeme jarní cibulku.
Recept pro nás připravili en.jp s.r.o. (Hiroto Nakagawa a Jun & Petra Watabe), kteří provozují bistro a kavárnu En v Mánesově ulici v Praze. Určitě u nich některé z japonských dobrot ochutnejte!