Shiokoji řízek
Ingredience:
- 500g vepřového nebo kuřecího masa
- 3 polévkové lžíce shiokoji
- hladká mouka
- strouhanka
- 2 vejce
- 1 čajová lžička sezamového semínka (bílé nebo černé)
- zip lock uzavíratelný sáček
Postup:
- Maso nakrájíme na menší plátky, nejlépe miniřízečky. Lépe se tak marinují.
- Maso vložíme do sáčku, přidáme 3 lžíce shiokoji, sáček uzavřeme a propracujeme maso a shiokoji v rukou, tak aby se shiokoji pěkně do masa vmasírovalo a necháme marinovat v lednici nejméně 2 hodiny, ideálně přes noc. Nesolíme ani nepepříme! Shiokoji dá masu jemnou slanost a křehkost.
- Namarinované maso vyndáme z lednice a připravíme trojobal. Smícháme strouhanku se sezamovým semínkem, připravíme mouku a rozmícháme v misce dvě vajíčka.
- Maso obalujeme v trojobalu, postupně mouka, vejce a strouhanka se sezamem.
- Řízečky smažíme dozlatova.
- Servírování nejlépe s fermentovaným čínským zelím hakusai oshinko.
Na řízky lze použít i vepřovou pečeni s tučnějším okrajem, shiokoji maso zjemní a tučnou část rozpustí, chuťově tak vznikne delikátní pokrm plný umami.
Recept pro nás připravili en.jp s.r.o. (Hiroto Nakagawa a Jun & Petra Watabe), kteří provozují bistro a kavárnu En v Mánesově ulici v Praze. Určitě u nich některé z japonských dobrot ochutnejte!