Pro slavnostnější oběd přinášíme trochu náročnější recept od mistra svého oboru, Martina Baránka sous chefa z olomoucké Entrée restaurace. Najdete v něm naše miso, tamari i medový praocet.
Vepřová žebra
Ingredience:
- Vepřová žebra - 1,5 kg
- Sečuánský pepř – 5 g
- Mletý zázvor – 15 g
- Černý pepř – 3 g
- Sůl – 10 g
- Cukr – 10 g
Postup:
- Sůl, cukr, pepř černý, pepř sečuánský a mletý zázvor rozmixujeme na jemný prášek
- Žebra z obou stran zasypeme kořením a necháme alespoň půl dne marinovat, ideálně přes noc
- Žebra dáme do pekáče, podlijeme vodou, přikryjeme víkem a pečeme v troubě 4 hodiny na 150°C
- Po dopečení odkryjeme víko, rozehřejeme troubu na 200-220 °C
- Žebra potíráme každé 2-3 minuty limetkovým glazé dokud se nenapeče na žebra.
Limetové Glazé
Ingredience:
- Med – 130 g
- Medový praocet – 60 g
- Limetkový fresh – 3 ks
- Limetková kůra – 3 ks
- Zázvor – 20 g
- Česnek - 10 g
- Hrachová tamari – 50 g
Postup:
- Limetky dobře opláchneme
- Ostrouháme kůru z limetek
- Odšťavníme limetky
- Zázvor a česnek nastrouháme najemno
- Potom vše dobře promícháme
Petrželové pyré s misem
Ingredience:
- Petržel – 500 g
- Máslo – 100 g
- Smetana 31% - 200 ml
- Sůl – 3 g
- Miso dle vlastních preferencí- 30 g
Postup:
- Petržel opláchneme a nasekáme najemno
- Do hrnce vložíme máslo, trochu vody, sůl a přidáme nasekanou petržel
- Potíme pod pokličkou na nízkou teplotu, dokud petržel nejde rozetřít mezi prsty, cca 40 minut
- Pokud je petržel měkká, zalijeme smetanou a pár minut zavaříme
- Přidáme miso
- Vymixujeme do hladkého pyré
- Přecedíme přes jemný cedník
Pečená petržel
Ingredience:
- Petržel - 0,5 kg
- Sůl
- Pepř
- Olej
Postup:
- Petržel očistíme houbičkou, není nutné loupat
- Pokapeme olejem, osolíme a opepříme dle chuti
- Zabalíme do alobalu a pečeme doměkka, cca 40 minut
- Po upečení rozkrojíme petržel na půlku a orestujeme
Doporučujeme servírovat s granátovým jablkem a koriandrem.
Prostě bomba na talíři ????
Dobrou chuť.