Vepřová žebra se sečuánským pepřem

Pro slavnostnější oběd přinášíme trochu náročnější recept od mistra svého oboru, Martina Baránka sous chefa z olomoucké Entrée restaurace. Najdete v něm naše miso, tamari i medový praocet.

 

Vepřová žebra

Ingredience:

  • Vepřová žebra - 1,5 kg
  • Sečuánský pepř – 5 g
  • Mletý zázvor – 15 g
  • Černý pepř – 3 g
  • Sůl – 10 g
  • Cukr – 10 g

Postup:

  1. Sůl, cukr, pepř černý, pepř sečuánský a mletý zázvor rozmixujeme na jemný prášek
  2. Žebra z obou stran zasypeme kořením a necháme alespoň půl dne marinovat, ideálně přes noc
  3. Žebra dáme do pekáče, podlijeme vodou, přikryjeme víkem a pečeme v troubě 4 hodiny na 150°C
  4. Po dopečení odkryjeme víko, rozehřejeme troubu na 200-220 °C
  5. Žebra potíráme každé 2-3 minuty limetkovým glazé dokud se nenapeče na žebra.

 

Limetové Glazé

Ingredience:

Postup:

  1. Limetky dobře opláchneme
  2. Ostrouháme kůru z limetek
  3. Odšťavníme limetky
  4. Zázvor a česnek nastrouháme najemno
  5. Potom vše dobře promícháme

 

Petrželové pyré s misem

Ingredience:

  • Petržel – 500 g
  • Máslo – 100 g
  • Smetana 31% - 200 ml
  • Sůl – 3 g
  • Miso dle vlastních preferencí- 30 g

Postup:

  1. Petržel opláchneme a nasekáme najemno
  2. Do hrnce vložíme máslo, trochu vody, sůl a přidáme nasekanou petržel
  3. Potíme pod pokličkou na nízkou teplotu, dokud petržel nejde rozetřít mezi prsty, cca 40 minut
  4. Pokud je petržel měkká, zalijeme smetanou a pár minut zavaříme
  5. Přidáme miso
  6. Vymixujeme do hladkého pyré
  7. Přecedíme přes jemný cedník

 

Pečená petržel

Ingredience:

  • Petržel - 0,5 kg
  • Sůl
  • Pepř
  • Olej

Postup:

  1. Petržel očistíme houbičkou, není nutné loupat
  2. Pokapeme olejem, osolíme a opepříme dle chuti
  3. Zabalíme do alobalu a pečeme doměkka, cca 40 minut
  4. Po upečení rozkrojíme petržel na půlku a orestujeme

 

Doporučujeme servírovat s granátovým jablkem a koriandrem.

Prostě bomba na talíři ????

Dobrou chuť.

 

 

Zpět do obchodu