Větrníky s miso krémem
Slané miso se hodí i do sladkých receptů. Opakovaně nás o tom přesvědčila skvělá kuchařka Daniela Bystrická a díky ní Vám můžeme nabídnout další z receptů, který pro nás/vás připravila. Větrníky s miso krémem…
Větrníky
Ingredience:
- Voda - 90 g
- Mléko - 100 g
- Máslo - 85 g
- Sůl - 3 g
- Med - 6 g
- Hladká mouka - 115 g
- Vejce - 190 g
Postup:
- Vodu, mléko, máslo, sůl a med zahřejeme
- Přisypeme mouku a odpalujeme těsto
- Na mírném plameni (stupni) odpalujeme alespoň 5 min
- Necháme lehce vychladnout
- Směs dáme do robotu a pomalu přilíváme vajíčka
- Takto vypracujeme těsto podobající se táhlému krému
- Naplníme do cukrářských sáčků
- Na plech s pečícím papírem vytvarujeme požadovaný tvar
- Pečeme při 175 °C cca 25 min (horkovzduch)
- Po upečení necháme úplně vychladnout
- Rozkrojíme a plníme krémy
Miso prach
Ingredience:
- Aka sójové miso
- Cukr moučka
- Skořice
Postup:
- Rozetřené miso na tenkou vrstvu usušíme v jakékoliv sušičce a poté namixujeme najemno
- Zamícháme sušené miso (prach), cukr moučka a skořici v poměru 1:3:1
Miso karamelový krém
Ingredience:
- Cukr krupice - 200 g
- Máslo - 80 g
- Smetana - 1 dcl
- Maldon - 0,5 čajové lžičky
- Oříšková pasta (arašídová) - 1 lžička
- Miso aka sójové - 1 lžička
Postup:
- Cukr rozpustíme na karamel, přidáme máslo a smetanu
- Do rozpuštěného karamelu přidáme miso, oříškovou pastu a špetku Maldon soli
- Pokud by směs byla moc tekutá svařujeme, případně přidáme 1 lžíci gustinu a za stálého míchání provaříme
- Chladíme, plníme do cukrářského pytlíku
Vanilkový krém
Ingredience:
- Smetana 31% - 380 g
- Vanilkový lusk - 1 ks
- Bílá čokoláda - 150 g
- Mascarpone - 100 g
- Želatina - 3 plátky
Postup:
- Želatinu namočíme do studené vody, necháme 10 min nabobtnat
- Smetanu zavaříme, infuzujeme vanilku (pár minut)
- Přidáme želatinu, vycedíme na čokoládu s mascarpone
- Mixujeme, chladíme, plníme do cukrářského pytlíku
Jestli je „sladké“ vaše hobby, určitě recept vyzkoušejte. Mile překvapíte nejen své blízké, ale i sami sebe 😊
Dobrou chuť!