Z komekoji (sušené enzymatické rýže) si můžete vyrobit i vlastní dochucovadla a ty použít v různých dalších receptech jako svoji „tajnou přísadu“. Díky Yuhi Che, rodilé Japonce, která už nějakou dobu žije v Brně, Vás s nimi můžeme postupně seznámit.
Tato dochucovadla použijete na marinování, jako dresink, do polévek místo vývaru (bujónu), na dušení, pečení, atd. Je dobré jej mít připravené v lednici, dodají Vašim jídlům hlubší chuť a samozřejmě i chuť umami. Příprava je velmi jednoduchá, pomůže Vám jogurtovač, ale není nezbytný.
První v řadě bude Česnekové koji.
Ingredience:
- Sušená komekoji (alternativně genmaikoji, nebo mugikoji) – 100g
- Sůl – 10g
- Voda – 120ml
- Mletý nebo drcený česnek – 2-3 stroužky
Postup:
- Smíchejte komekoji a sůl v čisté sklenici
- Přidejte vodu
- Přidejte namletý česnek a dobře promíchejte
- Uzavřete sklenici, ale neutahujte!
- Nechte v pokojové teplotě zrát jeden týden, jednou denně promíchejte NEBO nechte zrát 8 hodin v jogurtovači při teplotě 60°C
Tohle dochucovadlo si zamilujete. Má totiž spousty využití a je skvělé...