Česnekové koji (Ninniku Koji)

Z komekoji (sušené enzymatické rýže) si můžete vyrobit i vlastní dochucovadla a ty použít v různých dalších receptech jako svoji „tajnou přísadu“. Díky Yuhi Che, rodilé Japonce, která už nějakou dobu žije v Brně, Vás s nimi můžeme postupně seznámit.

Tato dochucovadla použijete na marinování, jako dresink, do polévek místo vývaru (bujónu), na dušení, pečení, atd. Je dobré jej mít připravené v lednici, dodají Vašim jídlům hlubší chuť a samozřejmě i chuť umami. Příprava je velmi jednoduchá, pomůže Vám jogurtovač, ale není nezbytný.

První v řadě bude Česnekové koji.

Ingredience:

  • Sušená komekoji (alternativně genmaikoji, nebo mugikoji) – 100g
  • Sůl – 10g
  • Voda – 120ml
  • Mletý nebo drcený česnek – 2-3 stroužky

Postup:

  1. Smíchejte komekoji a sůl v čisté sklenici
  2. Přidejte vodu
  3. Přidejte namletý česnek a dobře promíchejte
  4. Uzavřete sklenici, ale neutahujte!
  5. Nechte v pokojové teplotě zrát jeden týden, jednou denně promíchejte NEBO nechte zrát 8 hodin v jogurtovači při teplotě 60°C

Tohle dochucovadlo si zamilujete. Má totiž spousty využití a je skvělé...

Zpět do obchodu