Yuhi Che pro nás tentokrát připravila sladkou variantu koji s jablky. Koji enzymy v průběhu přípravy naštěpí složité cukry na jednoduché a výsledná kaše je tak sladká a můžete ji použít jako unikátní sladidlo při pečení, jako džem nebo jako marinádu na maso.
A přidáme i způsob, který máme nejraději, jako teplý „hot-milk“ nápoj se skořicí, který zejména v zimních dnech parádně zahřeje.
Jablečné koji
Ingredience:
- Jablka (bez jadřince)– cca 200g
- Komekoji – 100g
Postup:
- Rozmačkejte jablka na jemno
- Smíchejte s komekoji
- Vložte do čisté nádoby / sklenice
- Nechte 3-5 dní v pokojové teplotě (a zamíchejte 1x denně) nebo 8-9 hodin při teplotě 60°C
A sladkou jablečnou kaši na způsob Amasaké máte připravenu. Sníst můžete samotnou nebo použít jako sladidlo.
Jablečný koji „hot-milk“ nápoj
Ingredience:
- Jakékoliv mléko (my používáme rostlinné)
- Jablečná koji
- Skořice
Postup:
- Ohřejte mléko, ale nevařte!
- Přidejte jablečné koji dle chuti
- Přidejte skořici dle chuti
Jednoduché, ale velmi velmi chutné!