Kachní prso v koji, červená řepa, bramborové noky, pomeranč
Krásný a trochu náročnější recept pro sváteční stůl od Martina Baránka, sous-chefa Entrée restaurace, který budete moci brzo ochutnat přímo v Olomouci nebo si jej připravit i u Vás doma.
Kachní prso
Ingredience:
- Kachní prso
- Komekoji
- Pomeranč
- Tymián
- Badyán
- Zázvor
Postup:
- Kachní prso očistíme a dobře osušíme
- Koji rozmixujeme na jemný prášek
- Prso posypeme koji přes sítko a uložíme na dva dny do lednice
- Po dvou dnech prso opláchneme, osušíme a kůži nařežeme na jemnou mřížku
- Prso položíme tukem na studenou pánev bez oleje a pomalu začneme vypékat
- Prso začne pouštět tuk, kterým prso přeléváme, po 5-10 minutách (záleží, jak je prso velké) do pánve přidáme snítku tymiánu, jeden celý badyán, kousek oloupaného zázvoru a pomerančovou kůru a pokračujeme v přelévání tuku přes prso
- Doporučím prso udělat medium
- Po orestování necháme prso 5 minut odležet
Pomerančové segmenty
- Pomeranč očistíme od kůry
- Nožem vykrajujeme jednotlivé segmenty
Bramborové noky
Ingredience:
- Brambory uvařené ve slupce – 300 g
- Polohrubá mouka – 120 g
- Sůl – 12 g
- Vejce – 1 ks
Postup:
- Brambory po vystydnutí oloupeme a nastrouháme najemno
- Vše smícháme v míse
- Těsto hned začneme zpracovávat jinak začne řídnout
- Rozdělíme na několik částí ze kterých uválíme cca 2 cm tlusté špalky, ty potom krájíme na jednotlivé noky
- Vaříme v osolené vodě
- Po uvaření chladíme ve vodní lázni s ledem
- Osušené noky opékáme do zlatova na másle
Sladko - kyselá řepa
Ingredience:
- Červená řepa – 300 g
- Cibule – 100 g
- Cukr – 10 g
- Sádlo – 25 g
- Kmín – 1 g
- Hrachová tamari – 25 g
- Višňový praocet – 25 g
- Bobový list – 2 ks
- Sůl - podle potřeby
Postup:
- Na sádle osmažíme cibulku do zlatova
- Přidáme kmín a bob. list a zarestujeme
- Přidáme nahrubo nastrouhanou řepu a pomalu restujeme
- Podlijeme trochou vody a 20 minut dusíme
- Přidáme ocet a tamari
- Vyvaříme přebytečnou kapalinu
- Případně dosolíme
Omáčka z červené řepy
Ingredience:
- Fresh z červené řepy - 400 ml
- Višňový praocet – 30 ml
- Hrachová tamari – 25 ml
- Škrob - ½ čajové lžičky
Postup:
- Fresh z červené řepy svaříme na 150 ml
- Přidáme tamari, ocet, škrob a zavaříme
- Přecedíme přes jemné sítko
Dokončení
- Na mandolíně nakrájíme jednu řepu na tenké plátky
- Namarinujeme octem a olivovým olejem
- Skládáme přes sladko kyselé zelí do ruliček
Tak co? Vyzkoušíte? Pokud ano, přejeme dobrou chuť!