Vážení zákazníci, rádi bychom vás informovali o provozu našeho e-shopu během vánočních svátků. Tento rok už neposíláme. E-shop je samozřejmě v provozu nepřetržitě, takže nakupovat můžete kdykoliv. Vaše objednávky přijaté po datu 20.12. budeme odesílat od 2. ledna 2025. Dárkové poukazy emailem posíláme do 24.12. do 14:00 :-) Děkujeme za Vaši přízeň a přejeme Vám příjemný konec roku. Váš tým kojibakers

Vepřová líčka s miso – shiitake veloute

Recept pro luxusní nedělní oběd plný umami chutí. Děkujeme za něj Martinovi Baránkovi z olomoucké Entrée restaurace.

 

Pečená líčka

Ingredience:

  • Vepřová líčka – 2 kg
  • Cibule - 0,5 kg
  • Česnek - 50 g
  • Tymián- 4 g
  • Zázvor – 60 g
  • Sušené shiitake – 50 g
  • Muškátový oříšek mletý – 2 g
  • Černý pepř mletý – 1 g
  • Cukr – 5 g
  • Sůl – 10 g
  • Bílé portské víno – 300 ml
  • Hrachová tamari – 100 ml
  • Voda – 500 ml

Postup:

  1. Líčka očistíme a ořez odložíme bokem
  2. Očištěná líčka osolíme, opepříme a přidáme strouhaný muškátový oříšek
  3. Necháme 30 minut odležet v pokojové teplotě
  4. Troubu rozehřejeme na 260°C a zatáhneme v ní líčka, cca 15 minut
  5. Stejně zatáhneme i ořez z líček, nemícháme ale s očištěnými líčky
  6. V hrnci na oleji opečeme cibuli rozpůlenou na půl a zázvor nakrájený na větší kusy do zlatova
  7. Opečenou cibuli a zázvor odložíme
  8. Po opečení zeleniny do stejného hrnce přidáme bílé portské a svaříme na glazé
  9. Přidáme tymián, sušené shiitake, cukr, tamari, 500 ml vody a zavaříme
  10. Do pekáče vložíme na jednu stranu opečený ořez, cibuli, zázvor a podlejeme svarem z hrnce. Na druhou stranu dáme zatažená líčka. Nemícháme záměrně, abychom je potom nemuseli lovit ve výpeku.
  11. Pečeme v troubě na kombinaci pečení/pára 140°C – 3 hodiny v zakrytém pekáči.
  12. Můžeme si pomoct alobalem, aby se líčka dusila a šťáva se nevypekla ven.
  13. Hotová líčka odložíme bokem a výpek i s ořezem odložíme bokem na dodělání omáčky.

 

Miso – Shiitake Veloute

Ingredience:

  • Cibule - 0,5 kg
  • Máslo - 0,1 kg
  • Smetana 31% - 0,3 l
  • Miso (zvolte dle chuti) – 80 g
  • Voda – 1 l
  • Výpek z líček

Postup:

  • Cibuli orestujeme na másle dozlatova
  • Přidáme výpek a 1 litr vody
  • Pomalu táhneme asi hodinu
  • Šťávu vycedíme, mělo by jí být litr. Pokud ne, zredukujeme
  • Do redukce přidáme miso, smetanu a vymixujeme
  • Přecedíme

Jako přílohu podáváme opečené topinambury a houby.

Pro top notch zakončení se nebojíme zakápnout lanýžovým olejem nebo olejem z lískových jader.

Dobrou chuť!

 

 

Zpět do obchodu