Marinovaná makrela s Gazpachem a cherry rajčaty

Tak to je recept jak vyšitý na horké léto . Také má původ ve Španělsku, kde o teplech něco vědí.

K dokonalosti jej pak přivedl Martin Baránek z olomoucké Entrée. Studené gazpacho nakombinoval s marinovanou makrelou a nakládanou šalotkou.

 

Gazpacho

 

Ingredience:

  • Rajčata - 850 g
  • Okurek – 150 g
  • Červená paprika – 120 g
  • Červená cibule – 70 g / 1 ks
  • Feferonka – 15 g / 1 ks
  • Rýžový ocet – 45 g
  • Česnek – 10 g
  • Sůl – 5 g
  • Cukr – 20 g
  • Koriandr – 20 g
  • Kombu – 8 g
  • Cizrnová tamari - 100 ml

 

Postup:

  1. Vše společně mixovat a nechat hodinu marinovat
  2. Nechat přes noc vykapat přes plátno

 

Marinovaná Makrela (Shime Saba)

 

Ingredience:

  • Makrela – 2 ks
  • Rýžový ocet – 500 ml
  • Citronová kůra – 1 ks
  • Kombu – 5 g
  • Cukr – 25 g
  • Togarashi / chilli vločky - 2 g

 

Postup:

  1. Makrelu vyfiletovat a vykostit
  2. Z filetu je potřeba stáhnout tenkou blánu která kryje kůži, jde to snadno rukou
  3. Makrelu dobře nasolit z obou stran a nechat 45 minut v lednici, poté opláchnout
  4. Naložit na 20 minut do marinády z rýžového octa, citronové kůry, cukru, kombu a togarashi
  5. Ryba musí být ponořená, hladinu marinády přikryjeme fresh folií
  6. Makrelu krájíme na 1,5 cm silné plátky

 

Picklovaná šalotka

 

Ingredience:

  • Voda - 250 ml
  • Rýžový ocet – 90 ml
  • Sůl – 15 g
  • Cukr - 30 g
  • Šalotka - 3 ks
  • Pepř -1 g
  • Nové koření -1 g
  • Bobkový list -1 g

 

Postup:

  1. Z vody, octu, soli, cukr a kořeni připravíme smícháním pickle
  2. Šalotku nakrájíme na tenké plátky
  3. Zalijeme vařícím picklem a necháme vychladnout

 

Nakonec vše zakápneme olivovým olejem a servírujeme.

 

Dobrou chuť!

 

 

 

 

 

Zpět do obchodu