Tak to je recept jak vyšitý na horké léto . Také má původ ve Španělsku, kde o teplech něco vědí.
K dokonalosti jej pak přivedl Martin Baránek z olomoucké Entrée. Studené gazpacho nakombinoval s marinovanou makrelou a nakládanou šalotkou.
Gazpacho
Ingredience:
- Rajčata - 850 g
- Okurek – 150 g
- Červená paprika – 120 g
- Červená cibule – 70 g / 1 ks
- Feferonka – 15 g / 1 ks
- Rýžový ocet – 45 g
- Česnek – 10 g
- Sůl – 5 g
- Cukr – 20 g
- Koriandr – 20 g
- Kombu – 8 g
- Cizrnová tamari - 100 ml
Postup:
- Vše společně mixovat a nechat hodinu marinovat
- Nechat přes noc vykapat přes plátno
Marinovaná Makrela (Shime Saba)
Ingredience:
- Makrela – 2 ks
- Rýžový ocet – 500 ml
- Citronová kůra – 1 ks
- Kombu – 5 g
- Cukr – 25 g
- Togarashi / chilli vločky - 2 g
Postup:
- Makrelu vyfiletovat a vykostit
- Z filetu je potřeba stáhnout tenkou blánu která kryje kůži, jde to snadno rukou
- Makrelu dobře nasolit z obou stran a nechat 45 minut v lednici, poté opláchnout
- Naložit na 20 minut do marinády z rýžového octa, citronové kůry, cukru, kombu a togarashi
- Ryba musí být ponořená, hladinu marinády přikryjeme fresh folií
- Makrelu krájíme na 1,5 cm silné plátky
Picklovaná šalotka
Ingredience:
- Voda - 250 ml
- Rýžový ocet – 90 ml
- Sůl – 15 g
- Cukr - 30 g
- Šalotka - 3 ks
- Pepř -1 g
- Nové koření -1 g
- Bobkový list -1 g
Postup:
- Z vody, octu, soli, cukr a kořeni připravíme smícháním pickle
- Šalotku nakrájíme na tenké plátky
- Zalijeme vařícím picklem a necháme vychladnout
Nakonec vše zakápneme olivovým olejem a servírujeme.
Dobrou chuť!